Vești

Blackout între bășcălie și realitate

Anul trecut, ministrul apărării din Austria a pomenit de un sigur blackout în următorii cinci ani, care va afecta țara, dar și mare parte din Europa. Autoritățile lor s-au pregătit și cred că până în 2025 toată lumea va fi protejată. Oricum, dacă s-ar întâmpla, după măsurile luate, blackout ar dura o oră. În restul Europei până la două săptămâni.

Reacția influencerilor: glume

Între timp, influencerii români au început cu glume și cu sfaturi de specialitate, pentru că ei se pricep la orice în câteva minute pe google. Ba chiar au spus inițial că este fake news, chiar dacă presa austriacă vuiește de aproape o lună, la un click distanță. Autoritățile noastre n-au dat niciun semn că ar fi auzit știrea. Nu trebuie să ne facem griji însă, pentru că știm în fiecare iarnă ce anotimp e și tot ne surprinde prima ninsoare și restul.

Sfaturi utile

Pentru a nu fi total nepregătiți, am putea urma sfaturile date de armata din Austria. Mesajul de pe site-ul Ministerului Apărării din Austria oferă o listă de obiecte și provizii pe care gospodăriile ar trebui să le aibă pregătite în avans.

  • Radio cu baterii lanterne (inclusiv suficiente baterii) lumânări, chibrituri;
  • Apă (doi litri de persoană pe zi, pentru 3-5 zile), ceai, cafea, etc mâncare greu perisabilă pentru două săptămâni (paste, orez, conserve);
  • Medicamente pentru două săptămâni, trusă de prim ajutor obiecte de toaletă, saci de gunoi, bandă adezivă;
  • Aragaz de voiaj bani în bancnote mici saci de dormit, haine călduroase, pături mașina ar trebui să aibă mereu rezervorul pe jumătate plin;
  • Oficialii austrieci recomandă cetățenilor să stabilească un punct de întâlnire cu familia, în cazul în care sistemele de comunicații nu mai funcționează. De asemenea, este încurajată cooperarea cu vecinii pentru folosirea în comun a resurselor sau ajutarea celor care au nevoie.

Notă: Dacă vă amintiți, la fiecare cutremur mai mare, specialiștii noștri spuneau la tv ce trebuie să avem mereu într-un rucsac în caz că vine un seism puternic și este posibil să fim prinși sub dărămături. Bănuiesc că 99,9% din populația civilă a și uitat.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button