back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,50
GBP
5,90
20.3 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,50
GBP
5,90
20.3 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planAzile sub lupă. Proiectantul Pintea: AJPIS minte!

Azile sub lupă. Proiectantul Pintea: AJPIS minte!

Data:

În august, Ceasul Cetății a dezvăluit nereguli la Asociația Senior Residence, din Sântana de Mureș, iar după publicarea anchetei s-a demarat o investigație la solicitarea Prefecturii Mureș. Pe scurt, în articol este vorba despre nerespectarea proiectului autorizat. Ancheta demarată la îndemnul prefectului s-a finalizat cu sancțiuni financiare și măsuri de implementat, dar până astăzi nu a fost făcut public care este valoarea amenzilor, ce s-a descoperit în neregulă și ce măsuri au fost recomandate.

Ping-pong între Prefectura Mureș și AJPIS

Întrebați ce zice raportul controlului, reprezentanții prefecturii ne-au trimis la instituțiile care au făcut controlul, pentru că nici ea n-a primit așa ceva. Multe instituții de sunat. Cea mai importantă este AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială). Am abordat-o pe doamna Baricz Semina, care ocupă funcția de director executiv, iar dânsa ne-a recomandat să facem un set de întrebări., pe care-l va trimite la București, pentru a ne lămuri. Lucru bifat pe 28 august de Ceasul Cetății.

Ieri, am primit răspunsul după o intervenție telefonică în care le-am reamintit funcționarilor publici că se apropie termenul limită de 30 de zile de la solicitarea site-ului. Directorul Baricz ne-a ridicat în slăvi asociația din articol, a spus că totul este minunat, de la spațiile de cazare la mâncare, pe care a găsit-o foarte delicioasă, apoi ne-a promis lămuriri în scris. Găsiți mai jos întrebările CC, răspunsurile care nu lămuresc și reacția proiectantului Petre Pintea, care a realizat proiectul privind extinderea azilului. Unul recepționat ilegal de către Consiliul Județean Mureș și care a primit aviz de funcționare de la Ministerul Muncii, așa cum susține autorul proiectului.

Întrebările Ceasul Cetății

1. Câte controale au avut loc la Asociația Senior Residence și care a fost rezultatul lor:sancțiuni (valoarea, dacă se poate) și măsurile luate (ce măsuri exacte)?
2. În Ghidul Ministerului Sănătății Norme de igienă pentru centrele rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice – apărut sub egida Ministerului Sănătății – se precizează clar că: ”Amplasamentul centrelor rezidenţiale trebuie să se facă în zone sigure, pe terenuri salubre care să asigure: – sistem de alimentare cu apă potabilă în conformitate cu normele legale în vigoare; – sistem de canalizare pentru colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea apelor reziduale menajere, a apelor meteorice; – sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere”. Sunt îndeplinite aceste condiții?
3. Din informațiile pe care le am ca jurnalist, cele două clădiri au o singură fosă septică, pentru că nu există canalizare în Sântana de Mureș, dar ar fi trebuit (conform proiectului aprobat) să existe un bazin vidanjabil. Știu că în spatele clădirii s-a devărsat apa menajeră, pentru că există un surplus. Așadar, întrebarea este cum de funcționează azilul dacă nu îndeplinește condițiile esențiale?
4. Se face ergoterapie, așa cum spune și Ghidul? Am vizitat clădirea de două ori și am stat câteva ore, la intervale de timp diferite, dar nu am observat niciun beneficiar ieșind din clădire.
5. Care este numărul angajților din acest centru de îngrijire și dacă există o aprobare pentru numărul beneficiarilor (desigur, sper la cifre în ambele situații)?
6. Același ghid subliniază că sunt necesare îndeplinirea unor alte condiții. Sunt respectate? Citez: Modul de organizare  a sectorului de cazare (dormitoare) este: – sectorul cazare poate găzdui cel mult 10 rezidenţi; – spaţiu locativ total pentru fiecare dormitor de cel puţin 13,5 mp respectiv 16 mp, în cazul locatarilor care utilizează un fotoliu rulant; – în dormitor cel puţin 6mp/beneficiar şi 8 mp/beneficiar, pentru utilizatorii de fotoliu rulant; – cubaj minim de aer: 20 mc/pat; 6  – culoare de min. 1,20m lăţime, fără trepte inutile/denivelări, care să permită deplasarea cu scaunul rulant.
7. Există spațiile igienico-sanitare, inclusiv pentru personal?
8. Sunt respectate instrucțiunile privind dimensionarea și echiparea spălătoriei?
9. Legat de întrebarea no 3, există totuși o derogare în ghidul care are la bază mai multe acte normative. Citez: ”Centrul va fi racordat la sistemele publice de canalizare a apelor uzate; în lipsa unor sisteme publice de canalizare accesibile, există obligaţia să îşi prevadă instalaţii proprii pentru colectarea, tratarea şi evacuarea apelor uzate, care se vor executa şi exploata astfel încât să nu provoace poluarea solului, a apelor sau a aerului”.
În cazul de față, avem o fosă septică pentru 34 de beneficiari. S-a verificat de câte ori săptămânal vine vidanja? Pentru că la peste 40 de persoane (cu tot cu personalul auxiliar și uneori mai mulți beneficiari, respectiv 36, cum au fost găsiți la alt control) este nevoie de maximum la trei zile. Sper că există un contract cu o firmă care se ocupă de așa ceva și un număr de vizite săptămânal la Senior Residence.
10. Consiliul Județean Mureș a aprobat recepția, chiar dacă bazinul vidanjabil nu există, iar la clădirea veche scările nu sunt conforme. AJPIS Mureș nu a avut niciun cuvânt de spus că nu este respectat proiectul și astfel vor exista probleme după intrare în funcțiune? Una dintre ele fiind deversarea apelor menajere în spatele clădirii.
Răspunsurile AJPIS

”Stimate domnule redactor-şef Tiberiu LOVIN,

Ca răspuns la adresa dumneavoastră, înregistrată la A.J.P.I.S. Mureş sub numărul 15518/27.09.2023, vă informăm următoarele:

în urma controalelor repetate efectuate la Căminul pentru persoane vărstnice al Asociației Senior Residence, cu sediul în Sântana de Mureș, strada Crizantemelor, nr.13, județ Mureș, cu privire la aspectele sesizate, vă informăm faptul că serviciul social deține toate avizele și autorizațiile necesare pentru funcționare și respectă capacitatea maximă aprobată pentru acest serviciu social de 34 beneficiari și nu au fost descoperite persoane cazate în spațiul de socializare.

s-a constatat faptul că în spațiul destinat activităților/terapiilor de integrare/reintegrare socială erau cazate 2 persoane, astfel că centrul nu respecta prevederile standardului M.III.-S5.3 din Anexa 1 a Ordinului M.M.J.S. nr.29/2019. Destinația spațiilor utilizate poate fi modificată ulterior față de destinația inițială a proiectului de construcție, cu condiția respectării Standardelor de calitate aprobate prin Ordinul M.M.J.S. nr.29/2019.

Căminul pentru persoane vărstnice al Asociației Senior Residence  dispune de spații igienico-sanitare suficiente, astfel cum sunt prevăzute la M.IV-STANDARD 5- SPAȚII IGIENICO-SANITARE din anexa 1 a Ordinului M.M.J.S. nr.29/2019 – “Centrul deține grupuri sanitare suficiente și accesibile. Grupurile sanitare sunt separate pe sexe și au acces direct din dormitoare sau sunt plasate în imediata lor apropiere. Centrul deține un grup sanitar la cel mult 6 beneficiari. Grupurile sanitare sunt dotate cu scaun de wc cu capac, chiuvetă și instalații de apă caldă și rece, hârtie igienică și săpun.Grupurile sanitare sunt suficient de spațioase și dotate cu echipamente adecvate pentru a evita riscul oricăror accidente”

–  nu intră în competența instituției noastre, verificarea modului de implementare a proiectului întocmit pentru lucrările de extindere la imobilul situat în comuna Sântana de Mureș, str. Crizantemelor nr.13, prevăzute în Autorizația de construcție nr.101/07.10.2019 emisă de Consiliul Județean Mureș pentru Asociația Senior Residence.

Menţionăm că în urma discuțiilor cu reprezentanții Asociației Senior Residence cu sediul în Sântana de Mureș, strada Crizantemelor, nr.13, județ Mureș, a rezultat faptul că există un conflict juridic înregistrat la instituțiile competente cu privire la modul de îndeplinire a unor obligații asumate contractual între cele două părți (S.C. PROEXCON IMPEX SRL Tg-Mureș prin administrator Pintea Petre și Asociația Senior Residence) tocmai în vederea realizării proiectului de extindere a centrului rezidențial la care face referire petentul”.

Reacția proiectantului

Inginerul Petre Pintea ne-a replicat la răspunsurile de la AJPIS, susținând că se minte mult. Inginerește, proiectantul ne-a explicat fiecare răspuns. Cităm.

Referitor la aliniatul 1

Potrivit adresei nr. 1607/753/DPSS din 13.09.2023 emisă ce Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, că fiecare pat să beneficieze de minim 6 mp suprafaţă în dormitor/cameră, capacitatea maximă apobată legal putea fi pentru 27 beneficiari, nu 34.

Referitor la aliniatul 2

Casa de bătrâni neavând, în urma modificărilor ulterioare a destinaţie, spaţiu destinat activităţilor/terapiilor de integrare/reintegrare, atunci unde au fost cazate suplimentare cele  două persoane?

De la liniuţa 1 din adresa nr. 9161/10.08.2023 emisă de D.S.P. Mureş rezultă că cele două persoane cazate erau peste capacitatea de 34 paturi autorizate. Dovada nelegalităţii o constituie faptul că una a fost externată şi cealaltă transferată.

Referitor la aliniatul 3

Grupurile sanitare nu sunt separate pe sexe. Din descrierea AJPIS reiese că această casă de bătrâni nu are băi (n.r. posibil să fi greșit termenii, că una este grup sanitar, ceea ce presupune chiuvetă și vas de toaletă, și alta este baia, unde există cadă și duș, pe lângă vasul de toaletă și chiuvetă). Lipsesc duşurile ca persoanele în vârstă cazate să poată face baie.

Referitor la aliniatul 4 (nu mă pronunț)

 Referitor la aliniatul 5

Contrar celor suţinute de AJIS Mureş :

– din Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor nr. 1 din 02.12.2020 riese că Asociaţia Senior Residence a recepţionat clădirea datorită faptului că a fost executată conform prevederilor proiectului avizat şi autorizat,

– de la ultimul aliniat din adresa nr. 10024/10141/20.09.2023 emisă de D.S.P. Mureş rezultă Asociaţia Senior Residence a depus dosar în vederea reautorizării sanitare

– Subscrisa nu are cunoştinţă de un proces civil având ca speţă neîndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate de SC Proexcon Impex SRL faţă de Asociaţia Senior Residence”.

Vom reveni atunci când vor apărea noutăți în acest caz.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri.Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv.Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Acțiunea Clientul. Pizzeria care-și ceartă clienții

Astăzi are loc inaugurarea rubricii Acțiunea Clientul, una unde...

Dobre și Togănel deschid listele parlamentare

După zvonuri ațâțate de publicația Punctul că Dorin Florea...

VIDEO. Flagrant când primarul Soos abuzează o bătrână

Desigur este vorba doar despre un abuz fizic la...

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...