Prim-planVești

Amenințarea cu un atac nuclear a dus la dispariția pastilei cu iod din farmacii


Iodul lichid și sub formă de pastile a dispărut din farmaciile din România, Cehia și Bulgaria, iar greu mai pot fi găsite în Polonia, la scurt timp după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenințat cu un atac nuclear. Ceasul Cetății a verificat informația și la farmaciile din Târgu Mureș, unde nici aici nu se mai găsesc de câteva zile cele două remedii în cazul declanșării unui război atomic. De patru zile, am solicitat informații și de la Ministerul Sănătății, dar răspunsul se lasă așteptat. Între timp, medicamentul a fost restricționat în anumite farmacii, iar sursele noastre susțin că MS a cumpărat tot stocul disponibil.

Citeste si

Totodată, farmaciștii nu recomandă luarea preventiv a pastilelor, pentru că ne-ar pune în pericol.. Tot ei susțin că profilaxie nu există, ci este indicată numai în cazul extrem de puţin probabil în care se va întâmpla un accident nuclear. Iodura de potasiu pe care am lua-o are legătură strictă cu iodul radioactiv, însă în centralele nucleare există foarte mulţi izotopi radioactivi de care nu suntem deloc protejaţi şi nu avem cu ce. Singurul pentru care avem un remediu este iodul radioactiv.

Unele site-uri încă mai vând, dar schimbă prețul în câteva ore. Astfel, de la 50 de lei recipientul a ajuns la 60 și imediat la 90 de lei.

Reacția Ministerului Sănătății

La câteva ore după publicarea articolului, Ministerul Sănătății a reacționat pe pagina de Facebook 9( o aveți în imagine). Între timp, Ceasul Cetății a discutat cu președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Logigan Maria Nicoleta, care ne-a explica că doza din medicamentele aflate pe piață este oricum insuficientă în cazul unui atac nuclear. Mai mult, pastilele se iau doar de cei sub 40 de ani, pentru că peste această vârstă reacția nu este semnificativă. În mod firesc, MS a făcut stocul și urmează să fie distribuit prin DSP local în fiecare județ. Farmaciile n-au avut iodură de potasiu pentru că de la Cernobîl nu a mai fost nevoie. De aceea, nicio farmacie nu avea interesul să cumpere un produs cu care să stea pe stoc.

 


Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Un comentariu

  1. Cine nu a prins pastile de iod, sa bea betadina, contine iod. Sau luati cu polonicul sare iodata, cred ca 2 polonice de sare iodata sunt suficiente. Tantalailor, credeti ca daca e un atac atomic si luati pastile cu iod, scapati cu viata? E ca si cum v-ati lua cizme de cauciuc sa va aparati de un val tsunami.

Back to top button