Păreri

Amazoanele lui Soós

Soós Zoltán este un tip simpatic, familist convins, om de cultură, șef la muzeu aproape două decenii, fost membru UDMR, acum primar cu susținerea ONG maghiar și omul perfect în viziunea amazoanelor care-l apără cu orice preț. Bine, prețul poate fi și o funcție în aparatul administrativ. Să prespunem însă că e vorba de credința oarbă într-un personaj, care a părut salvator pentru oraș după 20 de ani de dictatură Florea.

Citeste si

Credința amazoanelor e că Zoli (cum îi zic prietenii) nu greșește niciodată. Nici când dă contracte din bani publici pentru amici și susținători politici, nici când lasă UDMR să controleze lejer instituția, nici când îi trimite ipotetic pe români în colțul albastru de Crăciun sau promite ceva și nu se ține de cuvânt. Să te ferească sfinții și bunul Dumnezeu să pui în plus sau în minus o literă. Amazoanele te toacă mărunt de parcă ai furat litera din bugetul local sau ai făcut o gaură în cer de ai lăsat loc apocalipsei să se strecoare fix peste oraș. Deodată ești catalogat extremist, incompetent, agitator al spiritului transilvănean șamd. În mare, ești ultimul om de pe suprafața planetei. Desigur, contează ca greșeala să fie într-un articol despre zeul amazoanelor, că altfel nu le interesează.

Nu mă laud cu greșelile mele, dar mi le asum. Nici nu contează dacă sunt ale mele atât timp cât eu păstoresc Ceasul Cetății. Și-mi cer scuze de fiecare dată, ba chiar și-n avans, dacă doriți. Voi greși, dar nu grav. Voi avea des erori gen typo, apoi e posibil uneori ca documentarea să scârțâie, din motive nenumărate și fără rost să le înșir. Însă nu o fac din rea credință. Nu mă ascund după fuste și nici nu neg că a fost o greșeală de exprimare. În schimb, alții n-au nicio jenă să se lase protejați, fără a avea curajul să-și asume. Din păcate, acești alții sunt plătiți din bani publici pentru o misiune. Misiune anunțată chiar de ei în campanie electorală. Misiune de la care se abat. Una pe care o tot amână din varii motive.

Povestea lui Soós seamănă până acum cu a lui Emil Constantinescu., care s-a declarat înfrânt de sistem, apoi a devenit parte din el, când nu a mai fost președinte. Specialiștii nu apar așa ușor sau nu-i vedem noi, bieții cetățeni fără viziuni mari, ci doar cu speranțe uriașe. Au plecat câteva personaje și au venit mai multe în loc. Apoi vor veni tot mai multe. Lucru pe care nu-l consider rău, dacă sunt specialiștii promiși și administrația se debarasează de incompetenți, piloși și alte persoane care n-au ce căuta în sistem. Nu-i fac un proces de intenție primarului, ci doar constat ce s-a petrecut până acum. Lucru care nu se dorește făcut public de către armata de amazoane, pregătită să-ți ia capul dacă nu stai cuminte în banca ta. La fel era și pe vremea domniei cuplului Florea-Maior, când postacii te rupeau în două dacă te legai de stăpâni. Speranța mea este că istoria nu se va repeta, iar orașul se va schimba în bine.

Scriu toate aceste cu dorința să mă înșel privind imaginea publică a primarului și că derapajele de până acum au fost erori nevinovate. Vreau să cred că nu a mințit în campanie și că nu este doar un pion al UDMR, formațiune politică ciudată, care n-a demonstrat până acum nimic important. E posibil din nou să fiu acuzat că sunt extremist pentru că n-am observat ceva bun în toată plimbarea politică de trei decenii a asociației maghiare. Putea să fie și una americană sau japoneză, că nu mă interesa naționalitatea, ci doar dacă reprezentanții au adus plus valoare sau nu.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Un comentariu

  1. Multă putere sa aveți in continuare ca o sa aveți de scris multe de aici înainte !!🙏🏻. Domnu primar Soos nu va avea soarta lui Constantinescu ! Poate va suna cunoscut numele Trump ! Poate este exagerata comparația, dar din punct de vedere al următoarele alegeri locale domnu primar va ramine in istorie după exemplu unui primar pe IMRE ! Este păcat ca ft mulți târgumureșeni și-au pus speranțele in promisiuni făcute de dansul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button