18.8 C
Târgu Mureş

Virgula primarului

De citit

From Ukraine with love

Ranchiuna homosexualilor

Mai multe

Înțeleg că dacă ești etnic maghiar comiți românuri în conversații și în declarații publice pe care nu le citești, dar un pic de grijă la postările de pe Facebook este de bun simț. Îi înțeleg pe maghiarii care au prins facultatea din Târgu Mureș pe vremea când predarea se făcea în ungurește, dar Zoltán Soós este tânăr încă și n-a prins acea perioadă. Mă mir că a terminat, dar este deja istorie.

Oricum, putem lăsa virgula deoparte, pentru că aici limba română pare facultativă, dar nu politețea și respectul. Textul greșit este despre cei care vor fi numiți cetățeni de onoare. Din politețe, începi lista cu o femeie, apoi intervine și respectul pentru cei care nu mai sunt printre noi. Sorina Bota însă a fost româncă și jurnalistă, una de excepție. „Defecte” care au pus-o în coada listei, după cum observ. Probabil e vinovat și fratele ei, consilierul local Radu Bălaș, care nu-i cântă în strună primarului.

Ce-mi spune asta despre primarul etnic din Târgu Mureș? Că e mai interesant ca istoric să participe la meciurile de fotbal ale naționalei Ungariei decât să fie interesat de cetățenii români pe care-i păstorești prin mandatul pe care i l-au încredințat trecând peste etnie. Am priceput că de Crăciun vom avea un colț albastru, unde ca români ne vom bucura de sărbători fără să deranjăm. Nu pricep însă de ce de opt luni avem aceleași discuții despre gunoi, despre străzi afectate, despre pista de biciclete promisă, despre reorganizarea care nu mai are loc, despre menținerea în funcții și avansarea celor care au jucat impecabil în solda cuplului Florea-Maior, despre onorurile și ridicarea în slăvi a tuturor celor care au legătură cu Ungaria.

Cu toate că este istoric, Soós nu bagă de seama că statul vecin este condus de un dictator, pentru că asta este Viktor Orban, care a ucis presa și este în simpatii cu Putin, alt dictator. Și când ești tovarăș de meciuri cu un camarad al său, parlamentarul ungur lângă care apari în poză, atunci e cert că nu te pune într-o lumina favorabilă. Față de români, desigur. Am trăit dictatura lui Ceaușescu împreună, așa că nu ne interesează să o importăm din Ungaria. Există însă semne că ne apropiem de ea. Abuzurile din primărie continuă și se mențin ordine vechi. Care abuzuri, vor întreba unii. Să luăm exemplul de la Transport Local, firma a municipalității, unde liderul sindical a fost demis abuziv. Și primarul nu face nimic. Te trimite la Portik, viceprimarul UDMR care o dă cotită, că trebuie să așteptăm pronunțarea justiției bla-bla. Bre, plătiți voi salariile din urmă când liderul sindical va câștiga? Nu, ci tot noi. Lista nu se oprește aici. E doar un exemplu. Un caz care arată că Târgu Mureș a pierdut cu 8 (luni) la zero în meciul dintre cetățenii municipiului și politică. Politica a câștigat din nou. Politica contra cetățenilor români și maghiari deopotrivă.

În final, virgula dintre subiect și predicat nu este doar în textul menționat, ci între ales și alegători. Suntem despărțiți de interese diferite. Cei mulți vor corectitudine și rezolvarea problemelor. Cei ajunși pe funcții visează doar la următorul mandat și interesele de gașcă. Și așa am ajuns de la gramatică la bani, iar cine are bani vorbește când și cum vrea, iar el plătește muzica și noi dansăm. O vreme, pentru că noi putem lua ce i-am dat: cheia orașului. Așadar, atenție la virgulă, domnule primar.

- Advertisement -
- Advertisement -

Aboneaza-te la newsletter. Introduceti adresa de email in campul de mai jos:

Un serviciu oferit de FeedBurner

Leave a Reply

Ultimele articole

From Ukraine with love

Ranchiuna homosexualilor

TIFF: film la Teatrul de vară

Top articole

From Ukraine with love

Ranchiuna homosexualilor