Prim-planPasiuni

Vânătorii de iluzii: detectoriștii (I)

Pe când eram tânăr jurnalist, am privit uimit cum un băiat de 12 ani mergea ghidat de o creangă pe urmele nevăzute dar simțite ale apei. Avea un talent special, m-am gândit. Ei bine, detectoriștii nu-l au, că altfel n-ar fi investit mii de euro în aparatură pentru a scormoni după mărunțișurile istoriei, uneori spectaculoase, ci ar fi folosit tot o cracă în miniatură. Arheologi amatori, detectoriștii își iau sculele și pornesc de obicei dimineața, iar uneori revin când obosesc să poarte până și lanterna frontală. Atunci când întunericul îi doboară fizic. Din pasiune, ei își petrec multe weekend-uri pe an prin păduri și dealuri bătute doar de sălbăticiuni. Uneori stau ca pescarii ghinioști pe baltă, fără să prindă ceva, dar alteori entuziasmul explodează doar în virtual. Autoritățile par roboți care oftează că au de aruncat prin vreun depozit descoperirile pasionaților de detecție. Fără un mulțumesc, o expoziție, un catalog sau recompensă.

Citeste si

Cum ajungi detectorist?

Dintr-o întâmplare, de obicei. Așa s-a întâmplat în cazul lui Florin Florea, un bucătar excelent, dar cu o vechime de vreo 20 de ani în altă profesie. În urmă cu cinci ani, Florin a văzut un clip pe youtube, apoi, fiind excesiv de corect, s-a documentat despre legislație în domeniul detecției de metale și care e procedura de autorizare. Sunt numere plictisitoare, dar vitale pentru cei care au fost contaminați de microbul detecției.

Legislația în domeniu

Actele normative care reglementează acest hobby sunt: Ordinul nr. 251/409/2275/M 115, din 31 mai 2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deținerea și comercializarea detectoarelor de metale, Ordonanța Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, Legea 182/2000 republicata in 2008 și Legea 422/2001 republicată în 2006.

Aventura primei ieșiri la găsit istoria

Liniștit ca un urs, dar plin de entuziasm în priviri ca o vulpe în timp ce fugărește găinile dintr-o gospodărie, Florin ne-a povestit cum a fost prima oară. Înainte de a achiziționa detectorul, am ieșit de câteva ori ca spectator, împreună cu un coleg detectorist, moment în care am luat ,,microbul”.

După ce am obținut autorizațiile necesare (pentru detector respectiv pinpointer), prima ieșire a fost într-o pădure la circa 20 km de oraș, unde pe lângă câteva monede din anii 1942-1954, am găsit și vreo 90 de cartușe din al doilea război mondial. Am procedat conform legislației, am anunțat prin 112 iar muniția a fost ridicată de echipa pirotehnică, a rememorat Florin prin aventură ca detectorist.

Gașca “vânătorilor de comori”

Continuarea poveștii e spusă tot de unul dintre cei mai pasionați detectoriști din județ. “Pe parcursul acestor cinci ani, mi s-au alăturat mai mulți prieteni și colegi, cu care ieșim frecvent, îndeosebi la sfârșit de săptămână. Din păcate multă lume confundă detecția cu un fel de goană după comori sau detectoriștii, cu niste căutători de comori. Total greșit. Până în momentul de față, nu știu ca vreun coleg detectorist să se fi îmbogățit de pe urma descoperirilor și mă îndoiesc că acesta a fost intenția, in momentul in care a decis să își cumpere un detector”, a mărturisit Florin. Pe Facebook sunt mai multe grupuri ale pasionaților, iar cel de pe care am selectat o parte dintre imagini are peste 5000 de membri.

Întâlnirea cu fiarele pădurii

Orele de căutări febrile sunt uneori răsplătite cu întâlnire neașteptate. În urmă cu doi ani, pe la jumătatea lunii decembrie, am intrat într-o pădure de conifere, la vreo 30 km de oraș. Pădurea era pe un deal abrupt și eram singur. Când am ajuns aproape de vârf, am dat peste un molid doborât de vânt. Din cauza vegetației, nu aveam cum să-l ocolesc, așa că am urcat pe el și am sărit pe cealaltă parte, exact lângă un culcuș in care erau 5 porci mistreți. Nu erau foarte mari, până în 100 de kg, dar am lovit cu lopata in trunchiul de copac, am strigat, însă nici o reacție. Unii s-au ridicat și s-au uitat spre mine, dar nu a avut nicio reacție. Așa, în gând, mi-am cerut scuze de deranj și am șters-o de acolo imediat, și-a amintit povestitorul nostru.

El a continuat cu o altă istorie. În vara anului trecut, mai eram cu tre colegi, iar când s-a inserat, am ieșit din pădure spre mașină. Când am ajuns la mașină, am observat la vreo 3-400 de metri de noi, un urs care alerga spre pădurea din care tocmai am ieșit. Era imens, nu am văzut până atunci un urs in libertate, dar așa urs mare nu am văzut la Zoo.

Descoperirea uitată: un cap de topor de 5000 de ani

Uitată de autorități, nu de norocosul detectorist. “Capul de topor l-am găsit pe 27 octombrioe 2019, în zona localității Papiu Ilarian, înainte de intrarea în localitate, la marginea pădurii. A doua zi, m-am prezentat la primăria Papiu Ilarian și l-am predat pe bază de proces-verbal, domnului Ivan Aurel, in calitate de viceprimar. Pe baza împuternicirii de la domnul viceprimar, am predat artefactul la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, la data de 31.10.2019, urmând ca acesta sa fie predat în custodia Muzeului Județean Mureș, întrucât DJC Mureș nu îndeplinea condițiile legale de securitate și depozitare, fapt care rezultă din procesul verbal încheiat cu directorul instituției sus menționate.

De la data respectivă și până în momentul de față nu am primit absolut nicio informație despre artefact, o datare sau o evaluare din punct de vedere istoric…nimic. Singurele informații au fost cele pe care le-am primit de la colegii detectoriști din țară și din ce am găsit pe internet, respectiv că ar aparține culturii Cucuteni-Tripolia (5200-3200 î.e.n.) iar un cap de topor asemănător se află expus la Muzeul Național de Istorie al Moldovei”, ne-a povestit Florin Florea, cu dezamăgire în priviri legată de reacția amorțită a autorităților.

Continuare are loc mâine, în alt doilea episod. În continuare, puteți răsfoi o galerie foto din colecția personală a lui Florin Florea și de pe Grupul detectoriștilor din România.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

 1. Domnu’ „bucătar excelent, dar cu o vechime de vreo 20 de ani în altă profesie” nu e amicul vostru care a fost băgat cu de-a sila, de către UDMR, în cursa pentru primărie?

  El e, normal că el e. :))) Despre cine să scrii și tu, dacă nu despre colegii de băute de „sfârșit de săptămână” – că doar de unde știi cât de „bucătar excelent” e, mno?! :)))) Da’ di șe nu zici care e acea „altă profesie”? Ce, e o rușine să fii polițist local – și încă unul curajos, donquijotesc, care se luptă cu sistemul corupt?!

  Mai rușinoasă e postura de măgăruș în jocurile murdare ale minoritarilor (maghiari, că doar nu alții), ca candidat „independent” cu scopul de a induce confuzia în electorat, așa cum s-a scris în articolele „Înșelăciunea pusă la cale de UDMR la Târgu Mureș este copiată de la Troțki și FSN” și „Candidatura lui Florin Florea la CJ Mureș, contestată. Poate produce confuzie cu Dorin Florea”.

  Vezi: https://flux24.ro/inselaciunea-pusa-la-cale-de-udmr-la-targu-mures-este-copiata-de-la-trotki-si-fsn/ ;

  și: https://www.mediafax.ro/politic/candidatura-lui-florin-florea-la-cj-mures-contestata-poate-produce-confuzie-cu-dorin-florea-19514907

  Auzi, permite-mi o sugestie, ca văd că ești în pană de subiecte interesante: aveți în gașcă o tânără speranță a politichiei locale și poate chiar a Parlamentului European, o țuțulină sexy-balamuc, fiică a unui fost consilier local (comuna Bălăuşeri/Balavásár, circa 2012, ca să te ajut), care are un hobby foarte interesant și potrivit circumstanțelor: dansul la bară.

  AIA comoară, nu glumă!!!! Ne și mirăm că nu i-ai dedicat deja măcar un articolaș, că doar ai ochiul format pentru superbăciuni de genu’. 😉

  Poate pui și poze, să ne clătim și noi ochii, și poate ne convinge să-l votăm pe Zoli în al doilea mandat. Dar nu le ștergi după, așa cum ai făcut cu tzâtzele din salată de „biof”, da? :)))))))))

  Cu mulțumiri anticipate,
  Electoratul :))))))))))))

  1. Plătește bine Maior în continuare? Articolele mentionate au fost implementante in campania electorala, ma gandesc contra cost atat cat cunosc treburile. Iar dansatoarea la bara e la primarie datorita amicului tau Maior, din cate imi amintesc. Daca ma insel, mea culpa. Poti sa-mi lasi numele ca oricum ai semnat cu pseudonim si nu te da nimeni in judecata. 🙂 In rest, stiu ca e bucatar bun din surse sigur, dar mai ales pentru ca lucrat cateva luni la Tempo. Hai noroc si merci de ponturi!

 2. Cuplă, oricând! 🙂
  Nu te mai zburli așa, că de-aia faci dezacorduri și iar te ia stomacu’!

  Ce bine te-a dresat Marcel de râgâi din reflex clișeul ”plătește bine Maior”, și nu te-ai pripășit în urbe decât recent!!!! Înveți repede, dar le iei prea personal; asta înseamnă că pui suflet, ca un pechinez credincios, nu alta! Prea mult sentiment dăunează la sănătate, riști să ai dezamăgiri mai #târziu, după ce se vor fi folosit de serviciile tale servile și te vor trimite la colțul albastru. Fii mai detașat, mai cinic, ca să-ți păstrezi pacea interioară. 😉

  Claudiu (nu Maior, celălalt) ce zice când te vede așa dedicat cauzei maghiare? 🙂)))))) Și, în definitiv, ce ai tu așa personal cu Maior, ce ți-a făcut omul, că tu nu locuiai aici pe vremea când erau ei la cârmă și nu te-a afectat cu nimic, nici direct, nici indirect?! Ba chiar ai beneficii, în sensul că ți-ai găsit o nouă misiune în viață… ai subiecte de scris. Sau ți-i ciudă că ai ajuns prea #târziu și n-ai mai prins și tu o pomană, un papanaș, o mămăliguță, o măslină? (Glumesc, hai că ții la glume!! ;)) ) Ai nimerit în ultimele luni de mandat și chiar tu spui că ai găsit un oraș de care ”te-ai îndrăgostit la prima vedere”, în care ”te simți ca acasă”, deci se presupune că nu era așa părăginit și infect cum acuză una lume. Nu poți disprețui pe cineva, indiferent de ce se face vinovat, doar din auzite… e semn de sindrom de turmă. Nu te lăsa manipulat, că riști să-i manipulezi și tu pe alții, fără voie, și e un păcat grav. Etic și uman, în primul rând, apoi jurnalistic.

  Dar de ce întrebi dacă ”plătește bine Maior”? Tatonezi? Ești nemulțumit de recompensele primite și vrei să schimbi sursa de venit? 🙂)))))))

  Regret să te dezamăgesc, dar nu mă plătește nimeni cu nimic. Cine zice ăla este, ca… personajul din poveste. Nu e obligatoriu să gândim toți la fel, sunt lucruri care țin de credințe personale, cum ar fi patriotismul, bunul simț, demnitatea, onoarea, solidaritatea față de semeni, nu de inamici etc. Cineva care gândește automat, dintr-un refex pavlovian, doar în termeni de ”bani”, ”plată”, ”mercenariat”, ”halimos”, ”lovele” etc. e complet străin de un astfel de sistem de valori, așa că nu am pretenții ca tocmai tu să înțelegi. Și, ca să întăresc această afirmație, îți doresc ție, întregii găști și tuturor celor dragi vouă să aveți atâtea zile de sănătate, fericire și realizări câți bănuți mi-a dat ”amicul meu Maior” vreodată! Să fie după spusele tale.

  Iar articolele sus-menționate (și mai sunt câteva), despre care ”te gândești” tu că au fost ”implementate contra cost” (sigur, sigur??) sunt bazate pe strângerea de semnături inițiată de și cu participarea directă a unora dintre cei mai de seamă membri ai camarilei căreia îi cânți tu osanale (cu mici inserții ”critice”, de formă) și știi foarte bine asta, că doar ești un bun cunoscător al situației socio-politice din Marosvásárhely, ești deja de-al casei doar. 🙂 Parcă-i și văd în vară cum se agitau ca niște albinuțe să strângă semnături pentru dl bucătar. 🙂))))

  Dude, dar tu chiar ai o fixație cu scrisul ”contra cost”!! :)))))) Oare de ce? Nu prea ai avut mașinuțe în copilărie, așa-i? Bine, nici acum nu ai, dar te descurci tu. :))

  Cât despre ”dansatoarea la bară”, te înșeli amarnic și îți amintești prost. Că nu aveai de unde și ce să-ți amintești, tu fiind abia venit pe-aici, repet. Oi fi visat, inspirat de Jack, sau îți joacă feste memoria emoțională de la insomnia cronică. 🙂)))

  Plus că, cine și de ce să dea în judecată? De proastă ce e, că-și face poze și le postează singurică pe rețelele sociale? Asta ar fi culmea!! :🙂))))) Sugerezi că am calomniat pe cineva? Păi, în cazul ăsta, la fel ai făcut și tu cu presupusa angajată la primărie ”datorită lui Maior”.

  Apropos, ai și alte argumente, în afară de ”ba tu! ba tu!” și ”te plătește bine Maior”? (întrebare retorică) 🙂🙂🙂🙂

  Și zic să nu vorbești de funie în casa spânzuratului, cu atâtea beizadele, fiice, prietenari de casă, chiriașe de ocazie și pupile (știi bancul cu pupila, nu? 😉 ) în perimetru. Nu de alta, dar îți întinzi singur capcane.

  Eu vorbeam serios și nu am insinuat că duduța în cauză ar avea probleme de moralitate. Nici măcar nu am zis că e ”dansatoare la bară” – asta ai zis-o tu! -, ci doar că are un hobby mișto și chiar folositor, că ține glezna fină și pectoralii fermi, vorba aia. 🙂 Mai aveți pe-acolo câteva amețite care o ard pă yoga, asta nu înseamnă că le suspectează careva de iluminare spirituală.

  Însă, pentru o tânără așa deșteaptă și instruită în ale politicii, dă pe-afară de vanitate și, cum fudulia merge mână în mână cu prostia, și-a etalat de bunăvoie capacitățile artistico-sportive în mediul on line, când se știe ce rea e lumea și că se poate interpreta aiurea. 🙂))) A făcut și ea ca tine cu poza cu tzâtzele din salată de ”biof”, până când i-a zis careva să șeargă postarea, că nu dă bine (deși bunoacă cum e, dă foarte bine din orice unghi ai privi-o 😊 ). Deci mai ușor cu ”datul în judecată” pe scări. Chelu-și pune mâna-n cap, cum ar veni. Și n-am să-ți dau niciun nume, ți-am dat suficiente indicii. Descoperă singur, că tu ești jurnalețul de investigații, ai ocazia să-ți demonstrezi aptitudinile și fără proptelele celor care te țin în brațe și-ți dictează ce să publici. Surprinde-ne! Îți zic eu că merită, ai bate recordul la vizualizări. 😊))))))) Ți-am trezit interesul, mno? 🙂 Poate te scoate la o cafia… Glumesc! Nu e disponibilă, plus că (și ea) disprețuiește rumunii, nu s-ar spurca ea cu iobagii și mai ales cu viniturile.

  1. Cred ca inca suferi pentru articolul scris de un subaltern de-al meu despre tine pe cand erai cu minora la Paris. Imi pare rau ca n-am timp sa descifrez toate sugestiile tale, dar poti sa scrii cu nume si prenume la cine te referi, ca m-am lasat de ghicitori in copilarie.

 3. Ai avut și subalterni la viața ta?? 🙂 Vorba proverbului: ”să ne ferească sfântul de săracul care s-a ajuns și de prostul pe care-l scoți în lume!”
  Păcat, ghicitorile sunt un excercițiu bun pentru minte. Dacă nu te lăsai așa devreme, poate te ajutau să evoluezi într-un ritm firesc și ți-ar fi fost mai ușor acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button