Fapte. De la începutul războiului din Ucraina, premierul Ungariei a fost reținut să se pronunțe. Când UE a luat măsuri, Viktor Orban a strâmbat din nas. Acum, când președintele Zelenski a cerut Ungariei să voteze în favoarea extinderii sancţiunilor impuse Rusiei şi asupra sectorului energetic, cu interdicţia de a se achiziţiona gaze şi ţiţei rusesc, precum şi de a autoriza livrările de arme prin teritoriul său, Orban a spus clar: nu este în interesul nostru.
Prețul. Simpatia pentru Rusia nu este motivul, ci o declarație a eminenței cenușii care conduce propaganda FIDESZ. Într-o postare pe Facebook, Belénessy Csaba vorbește nici mai mult nici mai puțin de o posibilă anexare „pe cale pașnică” a Transcarpatiei, regiune din Ucraina care a făcut cândva parte din Ungaria. Redau exprimarea personajului: Ungaria nu are voie să facă niciun pas ca Transcarpatia să se întoarcă acasă, dar din punct de vedere sentimental trebuie să fim pregătiți să-i primim pe maghiarii de acolo, inclusiv Transcarpatia pe cale pasnică, dacă situația de putere globală va fi de așa natură.
Istoric. Pentru cei care nu știu, Transcarpatia este o regiune din Ucraina, cu capitala la Ujhorod, oraș care s-a înfrățit recent cu Târgu Mureș, în urma unei vizite a primarului Soós Zoltán. Zona cuprindea Maramureș, Ugocea, Ung și Bereg. Maramureș a revenit României la 1918, la solicitarea locuitorilor, iar cei rămași au încercat să facă două state independente (1919 și 1939), dar de fiecare data au ajuns pe mâna Ungariei: cea sovietică și cea horthystă. Abia după al doilea război mondial a devenit parte din Ucraina.
Ipoteza. Cuvintele cheie din declarația lui Csaba sunt: daca situația de putere globală va fi de așa natură. Mai exact, să vedem cine câștigă. Astfel, prin sprijinirea Rusiei, Orban visează probabil la o bucată din Ucraina: Transcarpatia. Poate s-a și tocmit cu Putin. N-ar fi de mirare ca, în situația unui război mondial, Ungaria să intre alături de ruși la bătaie, chit că-s în UE și-n NATO (dar n-au valori comune). Și aici se joacă partida de șah planetar: ce vor face China și India. Dacă se vor alia cu Rusia, atunci bătălia Occidentului ar fi pierdută. Și apoi învingătorii împart prada. Poate și ceva din Ardealul nostru, dacă se ajunge acolo. E doar o ipoteză pornită de la reacțiile și declarațiile oficialilor maghiari. Cele recente și cele de peste trei decenii. Desigur, aici mă refer și la ale naționaliștilor maghiari din România, care visează la autonomie (sic, culturală!) și la pași spre alipire de patria lor.