Aprilie este numită popular Prier, ceea ce înseamnă timp favorabil și prielnic holdelor și turmelor de vite. În luna aprilie se continuau arăturile și semănăturile de primăvară, se formau turmele, se angajau ciobanii și văcarii și erau tunse oile, înainte de urcarea lor la munte. Cea mai importantă sărbătoare cu dată fixă din acestă lună este Sfântu Gheorghe.
Informația pe scurt
- Sângiorz este sfântul care înfrunzește codrul și deschide anul pastoral. Sângiorz ”închide iarna și deschide vara” la 23 aprilie și este în opoziție cu Sâmedru, un sfânt celebrat la final de octombrie. Ei poartă la brâu ”cheile anului” cu care Sângeorz închide iarna și deschide vara la 23 aprilie, iar Sâmedru închide vara și deschide iarna la 26 octombrie.
- În multe zone ale țării era obiceiul de a se pune rug verde și leuștean la poartă, la grajduri, la ferestre, la obloane, ca să nu se apropie vrăjitoarele să ia laptele de la vaci.
- Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, dar și de luptă cu forțele răului.
- În unele regiuni oamenii se scăldau înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor. În alte sate ieșeau preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi făceau rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.
- Se știu foarte puține despre viața sfântului: S-a născut în jurul anului 270 în Cappadocia și a murit pe 23 aprilie 303, după ce a fost torturat și apoi executat din ordinul împăratului roman Dioclețian. Numele vine din greacă, Geōrgios, și înseamnă agricultor, lucrător al pământului.
- Sf Gheorghe este sărbătorit în multe locuri din lume, din Anglia și Spania, până în Georgia și Rusia. I se spune, în funcție de țară Saint George, Georges de Lydda, Sant Jordi, Yorgi, Άγιος Γεώργιος, San Jorge, Szent György sau Georg.
Continuarea aici.