Vești

Termen prelungit pentru finalizarea centralei de la Iernut

Prefectul de Mureș, Mara Togănel, a anunțat că s-a prelungit termenul pentru finalizarea termocentralei de la Iernut cu încă un an. La postarea despre termocentrală, un locuitor din Târgu Mureș a întrebat-o ce se întâmplă cu barajul de la Răstolnița, iar Togănel a răspuns că este un proiect la care lucrează de la începutul mandatului, dar s-a lovit de un atac la Curtea Constituțională.

Citeste si

Investiția de la Termocentrala Iernut trebuie să fie finalizată până în decembrie 2023

”Odată cu adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 834/2022, a fost prelungit termenul de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate din contul Planului Național de Investiții. Aici se încadrează și investiția de la Iernut, un proiect energetic ce beneficiază de finanțări nerambursabile din încasări provenite din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit României de către UE.
Anul acesta, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale. Astfel, în cazul obiectivelor de investiții care au un rest de lucrări de realizat mai mic de 40%, cum este și în cazul centralei de la Iernut, obiectivul în cauză se poate finaliza printr-o negociere fără invitație prealabilă”, a comunicat prefectul.
Aria protejată și barajul Răstolnița
Răspunsul prefectului privind barajul. ”Curtea Constituțională a amânat pentru data de 14 septembrie 2022, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea art.56 ind.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, obiecție formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România;
Camera Deputaților a adoptat, în calitate de cameră decizională, o lege care prevede și asigurarea unei zone de protecție între hidrocentrale şi restul ariei protejate.
În urma adoptării acestei legi, se va putea adopta Hotărârea de Guvern pentru scoaterea din fond forestier, împiedicată până acum de aria protejată declarată peste zona barajului, ulterior începerii construcției acestuia.
Între timp ne ocupăm de aspectele care trebuie definitivate și pe plan local.
Acest obiectiv este prioritar pentru mine, de aceea muncesc la el încă de când am preluat mandatul de prefect. Îl vom duce la bun sfârșit”, a promis Mara Togănel.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button