În urmă cu un an și patru luni, am venit în Târgu Mureș, cu multe speranțe. Principala a fost că bijuteria de oraș își va recăpăta strălucirea sub noua administrație. Zoli (Soós Zoltán) părea un om de ispravă, un familist, care promitea multe în campanie.
Așa că abia așteptam să văd cum se mișcă pe terenul fragil al unei administrații care două decenii a fost învârtit cum au vrut doar doi oameni: primarul Dorin Florea și aghiotantul său Claudiu Maior.
Restructurarea. În primele conferințe de presă, noul primar a repetat ce-a promis în campanie: transparență, restructurare și o comunitate unită pentru binele comun. Ei bine, din decembrie a început să vireze banii din visteria goală (cum se plângea) către oameni din gașca sa.
Pe diverse contracte. Apoi a început să-și dea cu stângul în dreptul, pentru a impune o nouă organigramă, de unde să dispară o mare parte dintre angajați, cei care formau cea mai numeroasă armată de angajați la stat, ca nivel de primărie.
N-a reușit nici până acum, când scriu aceste rânduri. Așadar, cea mai importantă promisiune n-a fost respectată: restructurarea. Mai mult, au fost angajați și mai mulți oameni. Cum? Ca idee, ancheta Recorder a arătat un scurt fragment de influență, una făcută de doi foști consilieri personali ai edilului.
Transparența. Zoli a mai promis transparență în cheltuirea banului public. N-a fost să fie. Nenumărate contracte au fost date prin încredințare directă. Ca exemplu banal este achiziția unui brad de plastic cu 40.000 de euro în luna mai 2021, iar populația a aflat de la mine suma abia în decembrie, când am admirat pocitania artificială.
Motivul: ecologia lui pește. Apoi, imediat, un brad din lemn mai oribil a fost montat în Piața Trandafirilor. Motivul: ajutorul pentru nevoiași și o campanie umanitară. A uitat în trei clipe de ecologie când a pus remorcile cu lemne tăiate. Așadar, nici măcar consecvent în idei nu este noua speranță a orașului.
Găștile și independența. Eu și echipa mea vom lucra pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, iar găștile nu vor mai exista, a mai promis Soós printre rânduri bine ticluite. Ei bine, doar dacă rememorăm fragmentele din investigația Recorder, atunci ne lămurim cum e cu găștile.
Angajări le comandă, detașări, mutări de pe un post pe altul, pentru revenirea spectaculoasă pe altă funcție, una de conducere șamd. Apoi, în martie anul trecut, am aflat că independentul Zoli nu e chiar așa, ci membru UDMR de 20 de ani, carnet pe care-l păstrează cu sfințenie.
Și nu e ceva rău, dar putea fi sincer. N-a fost, ci a mințit electoratul. Și sfințenia asta înseamnă să respecți directivele partidului, ca orice membru. Deci, nu doar că nu este independent, ci e și manevrabil. Trist, iar asta se reflectă în administrația locală, care se laudă că muncește, în timp ce tot bate pasul pe loc.
Ilegalitatea. Tot edilul aproape că s-a jurat ca interlopii că legea va fi una și bună pentru toți. Toți ai lui, probabil. Adica marea gașcă a oamenilor de afaceri și politici care trag orașul pe spuza lor. Un exemplu scurt. Un domn simpatizant PSD a convocat în plin concediu întreg Consiliul Local, pentru a i se da voie să construiască un hotel de 13 etaje într-o zonă unde avea voie doar c-un etaj.
Ei bine, consilierii locali au votat. Unii mi-au justificat că așa vor fi atrași bani. Bani pentru cine? Că impozitele și taxele se duc prin încredințări directe, pe salarii, pe diverse care nu ne ajută. Și întreg aparatul primăriei și-a pus ștampila pe un proiect ILEGAL. Marea opoziție din consiliu (în ghilimele) a înghițit gălușca. Așadar, n-ai cu cine. Și probabil putem găsi multe exemple de astfel de mișmașuri în hotărârile CL.
Bunăstarea populației. Poate târgmureșenii o simt, dar eu ca venetic nu o văd nicăieri. Oameni apropiați de Zoli mi-au spus că rezultatele se vor vedea din martie 2022. Suntem la final de martie și încă nu observ marea brânză promisă.
Invitat la emisiunea One 2 One a lui Ovidiu Mita, am spus cam tot ce aveam pe suflet despre corupția din oraș, ba chiar din județ, despre promisiunile neonorate, despre neseriozitatea nu doar a politicienilor, ci și a oamenilor simpli, care nu se pot ține de cuvânt. Iar acest lanț al vorbelor pierdute-n vând e rezultatul unui eșec, o imagine a unui oraș al dezamăgirilor.
O localitate din care să pleci, nu să vii. Iar primarul a promis ca va face tot posibilul ca târgmureșenii să revină, pentru că aici va curge lapte amestecat cu miere. N-ai de ce. Și nici nu cred că localnicii vor vedea vreun miracol în acest mandat. Și tot mai mulți vor pleca în continuare, iar orașul va fi prăduit, cum s-a mai întâmplat.
PS Naiv, am încercat să arat părțile bune și cele rele ale administrației. Dacă ziceam de bine, eram omul primăriei. Dacă ziceam de rău, clar că eram plătit de dușmanii primarului. Infantile reacții. Eu cred dintodeauna că doar critica te face mai bun.
Așa poți evolua. A recunoaște că ai greșit e o calitate, mai ales dacă îndrepți lucrurile. Aici nu se poate. Ești vinovat că vezi realitatea, deci trebuie să fii pus la colț. Unul albastru sau ce culoare vreți, dar municipiul nu s-a schimbat. E la fel, doar că sunt alte nume care pun semnături și ștampile pe un dezastru.
In orasul asta s a furat etnic 20 de ani incat nu mai deranjeaza orice alt furt etnic inca niste ani
Era un subiect cu tablete de 500.000 de euro in campania lui ala micu dar soos nu spune nimic de bolovan. Pentru ca nu are interes, daca vrea sa cumpere si el din banii prostimii tablete.
Ei lasă, la angajări au fost implicați 3 consilieri, nu doi.