Vești

Raport. De ce a rămas Transilvania fără curent în ianuarie

Asociația Operatorilor de Transport și de Sistem din Europa (ENTSO-E) a fãcut public raportul final referitor la evenimentul care a avut loc în rețeaua de transport continental – europeanã în data de 8 ianuarie 2021, care a afectat mai multe țări europene, iar în România județele din nord-vest, informează Transelectrica. Atunci, zona sincronă din Europa continentală a fost separată în două din cauza întreruperilor de pe rețeaua de transport produse într-un timp foarte scurt.

Citeste si

Detalii din raport

În data de 8 ianuarie 2021, la ora 14:04 CET (15:04 ora României), pe fondul unui transfer foarte ridicat al energiei electrice dinspre partea de sud-est cãtre cea de nord-vest a interconexiunii continental-europene, a avut loc o separare a acestei interconexiuni în două zone separate (zona de sud-est și zona de nord-vest), funcționând la frecvențe diferite. Linia de separație a cuprins instalații din rețelele de transport ale Croației, Serbiei, României și din Bosnia și Herțegovina.

Incidentul a fost inițiat ca urmare a declanșării prin protecții a cuplei transversale din stația electrica de 400 kV Ernestinovo din sistemul Croației, declanșare care, pe fondul puterilor semnificative tranzitate prin elementele de rețea din zona de sud-est a interconexiunii a condus la supraîncãrcarea și declanșarea liniei de 400 kV Subotiça – Novi Sad din rețeaua Serbiei, generând apoi un fenomen de pierdere a stabilității statice și dinamice în funcționarea interconexiunii prin declanșarea în cascadã a mai multor echipamente din rețelele României, Croației și din cea a Bosniei și Herțegovinei.

Continuarea raportului aici.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button