Vești

Premii de 18.000 de euro pentru reamenajarea străzilor

Primăria municipiului Târgu Mureș a anunțat valoarea premiilor și condițiile pentru concursul de idei privind reamenajarea străzilor Bolyai, Enescu și a Pieții Victoriei no 3. 18.000 de euro oferă municipalitatea în trei premii. Detalii în comunicat și aici.

Autoritatea contractantă: Municipiul Târgu Mureș, str. P-ța Victoriei nr. 3, urbanism@tirgumures.ro.

Descrierea proiectului:

Necesitatea organizării unui concurs de idei pentru străzile studiate a apărut într-un cadru mai amplu de intervenție asupra zonei centrale a municipiului Târgu Mureș, constituindu-se ca una din verigile importante în procesul de transformare a zonei într-un spațiu urban mai prietenos față de om și mediu. Rezultatul final așteptat al acestui proces mai cuprinzător este redarea către locuitori și turiști a zonei istorice centrale a municipiului, coroborată cu punerea în valoare a patrimoniului arhitectural – istoric existent, cu încurajarea vieții sociale și cu reducerea poluării mediului.

În plus, necesitatea concursului se profilează pe fondul unor modificări fundamentale ale priorităților societății europene și internaționale și în contextul politicilor europene.

Obiective specifice. Concurenții vor face propuneri cu privire la următoarele aspecte importante pentru beneficiar:

Strada Bolyai

Obiectiv: transformarea în spațiu pietonal în a doua parte a zilei și în weekend a străzii Bolyai

– de la intersecția cu Piața Trandafirilor până la parcul din fața Liceului Teoretic Bolyai Farkas (inclusiv). Concomitent cu rolul de traseu pietonal major, reamenajarea străzii va accentua și funcțiile de relaxare și socializare prin amenajare peisagistică, amplasarea de terase și alte elemente de cadru urban. Acest spațiu va fi tratat ca un fel de „corso” al orașului care oferă spațiu și evenimentelor cultural-artistice.

Strada George Enescu

Obiectiv: Reamenajarea străzii printr-un aspect coerent care să se integreze cu stilul Art Nouveau, accentuând utilitatea unui spațiu cultural, educațional (Palatul Culturii, biblioteca, galeriile de artă), de recreere și care să constituie atât un centru de interes pentru localnici cât și pentru turiști. Propunem să existe o legătură cu scuarul din fața Primăriei (prin stil, elemente asemănătoare dar nu neapărat identice de ex. mobilier urban, iluminat, etc.). Această legătură va permite, într-o etapă ulterioară, conectarea celor două spații prin includerea parcului din fața Prefecturii.

Scuarul Piața Victoriei nr 3

Obiectiv: transformarea zonei într-un spațiu de tip agora – spațiul public ca loc de întâlnire și discuție pentru cetățeni. Scopul principal al propunerii îl reprezintă modernizarea și tratarea unitară a piațetei, prin eliminarea parcărilor și extinderea scuarului actual înspre trotuar, prin desființarea străzii și devierea traficului. Se recomandă amplasarea unui punct de informare turistică, a unei cișmele (fântâni) stradale și a unei stații de autobuz vis-a-vis de Hotelul Grand. În zona stației se va integra un rastel pentru biciclete.

Design de obiect/ amenajări peisagistice

În plus, concurenții vor face propuneri de design/ amenajări peisagistice pentru următoarele obiecte/ amenajări, la alegere:

  • stație de autobuz
  • rastel pentru biciclete
  • terase și podeste aferente pentru strada Bolyai
  • amenajări peisagistice pentru spații verzi cu rol de absorbție a apei pluviale, cu evidențierea plantelor recomandate și a detaliilor de concept care permit colectarea și retenția apei de ploaie
  • pavaje, incluzând suprafețe tactile pentru nevăzători și rampe pentru persoane cu probleme de mobilitate
  • spații de ședere și socializare
  • elemente de interes pe categorii de vârstă
  • panouri de informare/indicatoare de orientare
  • stâlpi de iluminat public, coșuri de gunoi
  • elemente de identitate a locului sau orice alte elemente considerate de concurenți ca fiind relevante pentru tema de studiu

Tipul de concurs: concurs de idei deschis la nivel național, cu acordarea de premii

Lansarea oficială a concursului:          30.06.2021

Termenul de depunere a proiectelor:   01.09.2021

Concurenții:

  • Pot fi persoane individuale sau echipe
  • Participanții individuali pot fi licențiați în domeniile: arhitectură sau urbanism
  • Echipele vor avea în componență cel puțin un urbanist sau un arhitect, dar se recomandă să aibă în componența lor și: peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri – absolvenți sau studenți –  sau persoane cu altfel de pregătire considerată de către participanți ca fiind relevantă pentru propunerea elaborată, din țară sau străinătate

Valorificarea proiectelor

Proprietatea asupra proiectelor

Drepturile de autor pentru un proiect participant într-un concurs rămân ale autorului, cu excepţia proiectelor premiate la care drepturile de autor devin ale promotorului concursului după achitarea premiilor. Promotorul concursului este îndreptăţit să utilizeze proiectele câştigătoare în condiţiile prevăzute în prezentul regulament sau stabilite între părţi.

Numărul și valoarea premiilor:

Premiul I: 10.000 euro

Premiul II: 5.000 euro

Premiul III: 3.000 euro

Juriul își rezervă dreptul de a nu acorda unele premii în cazul în care consideră justificat acest lucru, în funcție de valoarea (calitatea) lucrărilor prezentate.

 Alte informații:

Documentația de concurs, incluzând tema de concurs, regulamentul concursului și  documentele puse la dispoziție de Promotor pentru fundamentarea soluțiilor,  sunt disponibile pe site-ul municipiului Târgu Mureș.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button