9.3 C
Târgu Mureş

Operația pe care nu dorea să o facă nimeni (video)

De citit

Mai multe

În timp ce scena politică este plină de sânge virtual, iar lumea e tot mai agitată și speriată din cauza pandemiei, profesioniștii își văd de treabă, de cele mai multe ori departe de reflectoarele publice. În general, poveștile de succes rămân într-un cerc restrâns. Una dintre ele este spusă de Ileana Farcaș, o doamnă la 66 de ani, pe care am întâlnit-o la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș, secția Cardiologie. Istoria e relatată de pacientă a doua zi după o intervenție complicată, în care i s-au pus trei stenturi de către o echipă coordonată de prof. dr. Imre Benedek.

Diagnosticul, pericolul și povestea de după

Cu o tumoră avansată, care e periculoasă în cazul intervențiilor chirugicale, Ileana Farcaș a dat piept cu multe refuzuri după ce a fost diagnosticată cu cardiopatie ischemică cronică, boală coronariană bivasculară, cardiomiopatie dilatativă secundar ischemică, insuficiență cardiacă congestivă NYHA III și tromboză apicală de ventricul stâng. Când era internată de două săptămâni deja și își pierduse speranța, profesorul Benedek i-a explicat că urmează să o opereze, dar i-a prezentat riscurile. Pacienta a acceptat, iar a doua zi trei medici și două asistente i-au prelungit viața după o intervenție care a durat o oră și jumătate.

Procedura a însemnat: angioplastie coronariană precutanată cu implantarea a două stenturi farmacologic active la nivelul arterei descendente anterioare și un stent farmacologic activ la nivelul arterei circumflexe. A doua zi, veselă, pacienta ne-a povestit în detaliu (filmul e un rezumat) cum s-a întâmplat. După discuția cu doamna, l-am întrebat pe profesorul Benedek dacă a ezitat când a privit șirul diagnosticelor și riscul major de pierderea pacientului pe masa de operație. E drept că a fost o intervenție specială, dar cumva e firesc pentru noi cardiologii. În general, preiau cazurile mai grele, pe care unii colegi le refuză, dar iar nu e nicio problemă, pentru că m-am obișnuit după zeci de ani de operații, ne-a răspus simplu unul dintre cei mai renumiți cardiologi intervenționiți români.

- Advertisement -
- Advertisement -

Aboneaza-te la newsletter. Introduceti adresa de email in campul de mai jos:

Un serviciu oferit de FeedBurner

Leave a Reply

Ultimele articole

Top articole