back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planO, brad frumos! Frumos?!

O, brad frumos! Frumos?!

Data:

Administrația Soos trece prin transformări artistice nemaîntâlnite în orașelul de pe malul secat al Pocloșului. Târgu Mureș se va putea lăuda că are cel mai ciudat brad din întreaga țară, după ce o gașcă a maghiarilor inventivi a decis să sudeze în centrul orașului un brad format din fier și fulare. Partea interesantă este că organizatorii au strâns aceste fulare realizate manual din cât mai multe țări și intenționează să intre cu aceste cârpe multicolore în Cartea Recordurilor. La ultima expunere a fularelor adunate, lungimea a ajuns la 25.000 de metri. Remarcabil! Și nefiresc totodată, pentru că ar fi putut face acest lucru în alt spațiu, unul pentru cei care preferă experimentele artistice ce-s deseori aiuristice.

Desigur, povestea creată în jurul acestui obiect de sărbători a stârnit vâlvă, iar trimiterile au fost către corturile romilor sau ale indienilor. Și aduce cumva, de aici tot felul de imagini amuzante. Reacția a sute de târgmureșeni este justificată pentru că absolut toate invențiile artistice ale administrației Zoltan Soos se potrivesc cu peisajul ca nuca-n perete. Reamintesc un brad de metal, altul format din lemne și lovitura de grație pentru bugetul local a fost achiziția unuia din plastic, care a costat 96.000 de euro. Cu garanție 10 ani, atât cât visează să domnească peste Târgu Mureș muzeograful și arheologul Soos, care în trei ani a reușit să anime orașul așa cum n-a făcut-o niciun primar. Prin afaceri scandaloase: de la angajări la contracte, de la achiziția de tablouri la expunerea unor pornografii artistice, de la gunoiul care a băgat orașul în criză sanitară până la blocarea traficului sub pretextul fluidizării lui. Să mai pomenesc de băncile fără spătar și de înlocuirea lor cu altele mai banale ce vor fi într-un final schimbate? N-are sens. Banii publici sunt la cheremul unui singur om și face fix ce are chef. Poveștile astea le zgândăre timid procurorii DNA, dar cine știe dacă vor ajunge să rupă coaja pentru ca puroiul să curgă, iar orașul să se vindece de dubioșenii.

Potrivit optimiștilor, acesta va fi ultimul Crăciun pentru edilul maghiar care și-a anunțat candidatura ca independent în 2020, dar cu carnetul de membru UDMR în buzunarul de la piept. Lucru pe care l-a recunoscut cu mândrie abia la cinci luni după ce electoratul a fost păcălit. Optimiștii însă par că au uitat de sumele colosale care vor fi investite în alegeri de  UDMR (posibil și de guvernul Viktor Orban, vizitat des de primar), plus susținerea firmelor care s-au adăpat bine de la bugetul local. Și tot ei omit votul etnic, unde și o păpușă gonfabilă are șanse să devină primar cu susținerea asociației culturale maghiare. Așa că șansele lui Zoltan Soos de a prinde încă niște mandate sunt mari. Nici partidele sau independenții de notorietate nu par a avea probleme cu adevărat de această perpetuare artistică în fruntea municipiului care este condus într-un mod ciudat și care uneori calcă apăsat în ridicol. Ca acum, când avem un fel de brad din ambiția unei doamne ce conduce cu mână de fier activitățile culturale din cetatea medievală și din oraș, unde cel puțin 90% dintre evenimente sunt dedicate exclusiv comunității maghiare. Vorba lui Toma Caragiu: că așa-i în tenis! Câștigătorul ia tot. Inclusiv bucuria Crăciunului.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...