PăreriVești

Nole a învins Australia și în proces

No 1, cu nouă titluri Australian Open și un guvern bătut pe legislație

După nouă titluri Australian Open, Novak Djokovic a învins și guvernul australian în procesul de anularea vizei. În instanță, desigur. Cu toate că a câștigat, Nole mai are un pas de făcut pentru a intra pe terenul de tenis: decizia ministrului emigrației, care poate ignora decizia judecătorului și să-i anuleze iar viza. Asta presupune nu doar că va fi trimis acasă, ci că va avea interdicție trei ani să intre pe teritoriul Australiei. O opinie la cald a fost publicată de Orlando Nicoară, unul dintre foștii șefi de presă din România, care are în portofoliu câteva produse media. O reproducem.
„Judecătorul care audiază cazul lui Novak Djokovic s-a întrebat „ce ar fi putut face mai mult jucatorul” pentru a-și dovedi scutirea medicală.
Judecătorul Anthony Kelly a spus că este „preocupat” și „oarecum agitat” de ce oficialii australieni nu au acceptat documentul de scutire medicala furnizat de Djokovic, semnat de un medic calificat si susținut de un grup independent guvernamental al statului Victoria.
Cazul Djokovic nu este unul pro vaccinare sau anti vaccinare, asa cum suporterii celor doua tabere l-au prezentat si folosit in ultimele zile. Dincolo de vaccinare e vorba de principii. Este un caz de „fucked up” clasic al politicului, care, in prima faza i-a acordat viza, iar apoi, la presiunea publica, a revenit si i-a revocat-o.
Djokovic nu s-a dus ca o floare pana la Antipozi fortand intrarea in tara, el a primit o scutire medicala si o viza de intrare. Faptul ca guvernul statului Victoria, unde are loc turneul, i-a acordat viza, pe care guvernul federal i-a anulat-o arata panica si brambureala care i-a cuprins pe politicienii din Australia dupa ce opinia publica s-a revoltat, pe buna dreptate, de ce exista astfel de exceptii dupa ce populatia a stat in lockdown cu lunile si li s-a spus ca vaccinarea e singura varianta pentru a-si păstra libertatea de miscare.
Hartuirea de care are parte Djokovic, reținut aproape 8 ore la aeroport, cu telefonul inchis, mutat intr-un centru pentru imigranti, este demna de regimuri totalitate, nu de unul democratic precum cel al Australiei. Ministrul de Interne a declarat ca guvernul are tot dreptul, indiferent de ce decide judecatorul, sa-l retina din nou pe Djokovic si sa-l plaseze in centrul de imigranti. Ceea ce inseamna ca „soarta” jucatorului sarb este hotarata, indiferent de ce decide judecatorul azi, in conditiile in care maine e termenul limita pentru a fi inscris pe lista jucatorilor care participa la turneu.
Ceea ce face guvernul australian nu este decat o „spalare de imagine” publica, cu audienta garantata, pentru o problema pe care si-a generat-o singur, in contextul in care in urmatoarele luni vor avea loc alegeri generale”.

 

Citeste si

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button