Prim-planVești

Ministrul Rafila și atacul la Arafat

Nou șef al sănătății vrea să-i taie din atribuții

Într-o încăpere nu foarte încăpătoare, în jur de 60 de persoane au asistat la audierea lui Alexandru Rafilă pentru funcția de ministru al sănătății. Acesta a trecut testul votului, iar din declarațiile de dinaintea audierii și-n timpul acesteia a atacat poziția lui Raed Arafat. Punctăm afirmațiile sale din timpul audierii și dinaintea lor, în această ordine.

Citeste si

”Trebuie să preocupe producția de vaccinuri și medicamente”

Spre deosebire de Arafat, care a afirmat că anitviralele ar face mai rău ca vaccinurile, noul ministru al sănătății consideră că este o prioritate să ne facem propriile producții de medicamente și vaccinuri, nu să așteptăm ajutor mereu de la UE, pentru că au fost situații când am fost lăsați să ne descurcăm singuri (n.r. a amintit gripa porcină din 2009).
  • ”Prioritatea acestui mandat este controlul pandemiei, drumul spre normalitate și dezvoltarea unui sistem de sănătate accesibil populației. Oamenii nu au unde să se testeze. Cred că centrele de vaccinare pot funcționa și ca centre de testare.
  • Medicii de familie trebuie să fie partenerii noștri.
  • Nu cred că este potrivit să blamăm corpul medical, trebuie să existe acest parteneriat între corpul medical și populație, pentru ca oamenii să aibă acces la tratament.
  • Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății și de instituțiile din subordine. Nu se poate ca aceste măsuri să fie aprobate de o altă instituție, iar Ministerul Sănătății să răspundă de îndeplinirea sau neîndeplinirea lor (n.r. despre Raed Arafat și DSU). Voi avea o discuție pentru ca acest mecanism să fie schimbat, nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri. Trebuie să ne întoarcem la profesioniști și la profesionalizarea sănătății publice”.
Înainte de audieri: Nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare a sistemului de sănătate
Într-o emisiune tv, Rafilă a precizat clar ce acceptă și ce nu din noua sa funcție.

 

  • „Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă.
  • Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul administrației și internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății.
  • Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să acces o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății”.

 

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button