AnalizăPrim-plan

Jurnalismul versus terorismul de stat. Cazul Lukașenko

Influencerul Lucian Mîndruță a spus că nu aveam nevoie de o ambasada a unui stat terorist, la scurt timp după ce un avion de pasageri a fost deturnat de regimul Lukașenko pentru capturarea unui jurnalist. O măsură care ar trebui luată nu doar de România, ci de întreaga comunitate europeană, măcar, din punctul nostru de vedere.
Casa Jurnalistului face un scurt istoric privind media dintr-un regim totalitar, în care reporterii sunt aruncați în închisoare, condamnați și uciși. Pentru cei care au deschis știrile mai târziu: jurnalistul de investigație Roman Protasevici (redactor-șef al unui canal media pe Telegram) a fost miza interceptării avionului comercial. Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică care a avut loc la Atena și la care a participat și lidera opoziției Svetlana Tikhanovskaya. Avionul care avea la bord 170 de pasageri ar fi trebuit să ajungă la destinație în trei ore, însă atunci când a început să se apropie de granița dintre Belarus și Lituania a fost interceptat de un avion de luptă MiG-29 și somat să se întoarcă din drum.
Astăzi, Protasevici a dat o declarație de presă de după gratii, în care pare a citi un text în care spune că-și recunoaște toate greșelile și că personalul se poartă bine cu el. Atât de bine încât i se văd vănătăile pe față.
Istoricul evenimentelor
Casa Jurnalistului: „Atunci când dictatorul din Belarus a ordonat să se închidă Internetul, a fost umilit de un canal de Telegram care a reușit să rămână în picioare și să arate lumii atrocitățile regimului.
Acum a venit răzbunarea lui Lukașenko: a deturnat un avion ca să-l prindă pe fondatorul de 26 de ani al canalului NEXTA.
A trimis personal un MiG-29 să intercepteze avionul Ryanair 4978, care zbura de la Atena la Vilnius, dar a fost forțat să aterizeze la Minsk, unde îl așteptau mascații.
E a treia “operațiune specială” din ultima săptămână împotriva jurnaliștilor:
🚨 Pe 18 mai, poliția a intrat în redacția ziarului Tut.by, a arestat 13 jurnaliști și a confiscat calculatoarele.
🚨 Pe 21 mai, au descins în studioul televiziunii Belsat și au arestat 6 tehnicieni. Două jurnaliste de la televiziune erau deja condamnate la câte doi ani de închisoare.
Cele două instituții de presă aveau o audiență de milioane de oameni și ajungeau la peste jumătate din populația țării, rivalizând televiziunea de stat.
Dar cel mai deranjant era canalul de Telegram NEXTA (pronunțat Nehta, în traducere „Cineva”), care difuza instant la peste un milion de urmăritori cele mai noi scene de protest.
➡️ Redactorul-șef era Roman Protasevici, fost student la jurnalism înainte să fie dat afară din universitatea de stat pentru că voia să scrie despre proteste.
În 2019 a fost nevoit să fugă din țară, ca să nu fie arestat înainte de alegeri, cum e datina în Belarus.
KGB-ul l-a trecut pe lista de „teroriști”, dar se simțea în siguranță în țările Uniunii Europene. Ieri se întorcea de la o conferință economică din Atena. A trimis unui coleg mesaje din aeroport, i se părea că e urmărit și filmat de câțiva bărbați.
“O să fiu executat”, le-a spus terifiat celorlalți pasageri când a văzut că zborul e deturnat. I-a dat laptopul prietenei lui, dar și ea a fost arestată. După șapte ore la Minsk, avionul a plecat fără ei.
😶
29 de jurnaliști sunt încarcerați în Belarus, alături de sute de “dușmani” ai regimului.
Jurnalista Tatiana Kapitonova de la Belsat, care tocmai a fost eliberată, povestește că erau îngrămădiți 14 oameni într-o celulă, pe paturi supraetajate de fier, fără saltea. “Dormeam pe podea, acolo era cel mai cald.”
❗️ Acum trei zile, pe 21 mai, activistul Vitold Ashurak a murit într-o colonie penală după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru participarea la protestele de anul trecut.
Represiunea a atras sancțiuni internaționale, care nu au reușit decât să întărâte regimul Lukașenko”. Continuarea aici.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button