Într-un interesant interviu, cel mai bun șahist din lume a vorbit despre șah, lipsa femeilor din top 100 șahiști din lume, educație și politică. Aflat la București pentru Grand Tour Chess, Garry Kasparov a discutat despre aceste subiecte cu reporterul Andreea Archip (foto).
Credeți că o cheie ar fi introducerea lecțiilor de șah în școli?
Kasparov: Cred că ar fi o mișcare naturală, pentru că toți înțelegem că sistemul educațional de azi, chiar și în cele mai avansate țări e rămas în urmă, învechit. Le spun mereu oamenilor că pot face acest exercițiu de imaginație: să teleporteze o persoană educată din secolul XIX târziu în anul 2021. Chiar și cea mai avansată, avangardistă persoană care ar veni din secolul XIX ar fi în șoc văzând tot acest progres. Mai puțin un singur lucru: sala de clasă. Sălile de clasă au rămas la fel. Felul în care funcționează clasele, cu profesorul în centru ca unica autoritate, totul i-ar fi recognoscibil. Poate nu va găsi peste tot cretă și tablă neagră, acum va vedea computere, dar tot te duce cu gândul la universitatea din Bologna din secolul XIV.
Ce anume ar trebui să se schimbe?
Cum schimbăm educația ca să ne asigurăm că copiii vor beneficia de experiențele noastre? Predându-le conceptul „ce?”, oferindu-le cunoaștere, nu mai are sens. Ei pot să facă „swipe” cu degetul pe un ecran și găsesc informația pe care profesorul i-ar fi putut-o preda într-un an. Cum facem trecerea de la a-i învăța „ce?” la a-i învăța „cum?” Aceasta este tranziția cu adevărat importantă.
Despre țara sa natală, Garry Kasparov (locuiește la New York și e un opozant la regimului Putin) a spus clar: „Rusia azi este o dictatură fascistă, care limitează orice exprimare a unei dezaprobări și o face într-un mod agresiv, prin politici externe și chiar prin ocuparea altor țări. Mai mult decât atât, dictatorul rus alături de omologul lui belarus, care îi este și partener, marioneta sa, demonstrează că pot face orice vor”.
Interviu integral în Libertatea.