fotoReportajPrim-plan

Întâlnire privată a UDMR: Béla Markó, Péter Ferenc și Zoltán Soós

Video la final cu discuțiile dinainte alegerilor

Înainte de ora trei după-masă, sub prelatele prăfuite care acoperă Palatul Culturii din Târgu Mureș, renovat a nu-știu-câta oară, ca niște furnici, zeci de membri UDMR își intersectau pașii spre o adunare secretă, unde o sursă mi-a șoptit la ureche că primarul Soós va pleca acasă cu o funcție în tolbă. Mulțimea pestriță făcea o pauză de respirație când apărea o membră pe modelul divă, ca la toate partidele, dar zumzetul reîncepea într-o clipă. Fuste scurte, rochii mulate, pantaloni scurți, costume și pantofi de toate felurile formau un tablou în care cuvântul expirat era ”nerăbdare”.

Citeste si

Început prea târziu pentru seriozitatea maghiarilor

La 15.00 trecute și două minute, cu pas vioi, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, m-a salutat cordial, dar cu oarece semn de întrebare în privire. I-am reamintit cine sunt, că oficialitățile sunt rar de văzut, iar la câte persoane cunosc e greu să-și amintească. Sunt așa ocupate că uneori nu ajung cu zilele la muncă.

În timp ce vizitatorii străini ieșeau, membri UDMR se chinuiau să umple sala de conferințe, unde pe trei sferturi a fost gata abia pe la 15.20, când a și început, după ce au ajuns greii organizației județene: Béla Markó, Péter Ferenc, Zoltán Soós, Vass Levente, Frunda Csenge Orsolya și Andreea Csep.

De menționat că Soós, Frunda și Csep au stat în partea stângă a sălii, iar ceilalți puternici din partid pe partea opusă.Începutul i-a aparținut șefului UDMR Mureș, Péter Ferenc, care a pomenit de George Simion de câteva ori, apoi cuvintele naționalism și șovinism. Detaliile ar fi fost excelente, dacă aș fi avut traducător.

Cum am fost dat afară la ordinul primarului

Discursurile au continuat cu parlamentara Andreea Cspe și apoi cu relaxatul scriitor Béla Markó, cel care a condus 11 ani UDMR, apoi s-a retras în lumea scrisului, unde a publicat 17 volume de poezii. Apoi s-au strigat câteva nume și s-a votat. Urma o numărătoare și alte alegeri, din câte am putut să-mi dau seama, fiind prieten bun cu maghiara, ca rechinul cu Munții Carpați.

După aproape jumătate de oră de când a început întâlnirea de taină, primarul Soós m-a observat, iar la scurt timp un domn m-a luat la întrebări în ungurește. I-am explicat că sunt jurnalist și am înțeles că este ceva public, chiar cu alegeri la nivel de conducere. Decent, domnul m-a poftit afară pe motiv că este o întrunire privată.

Un fel de concluzii

La 15.49 fumam o țigară în fața palatului și mă gândeam ce viață de boieri au unii primari, de își văd de politica lor în timpul programului de stat degeaba pe banii contribuabililor, apoi îi gonesc pe ziariștii incomozi. Pe pagina sa de politician a putut să mă blocheze, cea de pe care a candidat chipurile independent cu carnet UDMR în buzunar, pentru a nu observa ce scrie despre activitatea orașului în care românii au un colț albastru tot mai mic. Acum, a făcut același lucru. Elegant, așa cum îi șade bine unui edil al tuturor locuitorilor, indiferent de etnie, care răspunde fără cuvinte când este criticat. Te aruncă afară din joc.

PS Voi reveni când voi găsi bunăvoință la vreun politician maghiar să-mi explice ce s-a petrecut la Palatul Culturii, fostul loc unde mulți ani a hibernat actualul primar pe funcția de manager. Una fără concurs, ci prin numire politică.

Update: Péter Ferenc a publicat un mesaj vag pe pagina sa de Facebook, în care zice doar în maghiară că (după traducerea Facebook) ”RMDSZ Mureș a susținut astăzi o adunare județeană a delegaților, unde am ales delegații care reprezintă județul Maros în ședințele Consiliului Reprezentanților Federali.

📌 Scopul nostru de a continua construirea si dezvoltarea judetului, astfel incat sa merite sa stam acasa, sa construim viitorul, sa avem copii, sa ne intemeiem o familie si sa ne gand
❗️Deci haideți să lucrăm responsabil împreună pentru comunitate și județul Maros!”.

 

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button