Păreri

Iluminatul Soós

Într-o emisiune tv, primarul Soós Zoltán a reușit să gafeze cu zâmbetul pe buze, fără să-și dea seama de penibilul discuției, pe care o văd infantilă de-a dreptul (aveți clipul la final). Sincer, mă așteptam la ceva mai multă înțelepciune în abordarea unor probleme delicate,care n-ar fi trebuit în niciun caz să ajungă subiect de emisiune tv.

Citeste si

Fapte. Plângându-se de greaua moștenire, așa cum îi șade bine unui nou ales, Zoli a spus că iluminatul de Crăciun va fi modest, pentru a nu risipi banii comunității. Indiferent de etnie, localnicii au cârâit, dar au înțeles situația, mai ales în pandemie, când n-a avut loc niciun eveniment. A ieșit ceva sărăcăcios, cam de comună fără fonduri și fără vreun gust estetic special. Personal, nu mi-a plăcut, dar am trecut peste, înțelegând ca toată lumea cum e treaba făcută pe modelul heirupism, într-o perioadă inedită pentru 99,9% din populația globului și cu un buget subțire.

Actualitate. În seara asta, am observat un clip care m-a uluit (îl puteți viziona la final). Primarul susținea că a vrut să realizeze ceva nobil, dar înțelege diferențele culturale dintre români și maghiari, așa că la următorul Crăciun va proceda altfel. Românii vor avea colțul lor de sărbătoare, unde va folosi mai mult albastru, că așa știe el că-i gustul lor. Habar n-am pe ce sondaj s-a bazat, ori e o părere personală. Mie-mi place verdele și nu-s maghiar. De sărbători însă nu ornezi un oraș cu două comunități majoritare și una minoritară după impresiile personale, ci lași specialiștii să se ocupe. Crăciunul nu are naționalitate, ci e o sărbătoare mondială a creștinătății. A fost transformată într-o afacere, iar oamenii apreciază distracția. E simplu. Nu discutăm aici despre gusturi pe naționalități.

Concluzia. Cu toate că este un om de cultură, Soós Zoltán n-a priceput că a separa comunitatea prin declarații hazardate e un risc pe care nu și-l poate asuma în calitate de primar. Ca un simplu cetățean, poate pleda cauza sa la un pahar de vorba cu amicii, dar nu bagi bățul prin gard, ațâțând inutil spiritele. El este primarul tuturor și trebuie să lase ironia cu gusturile diferite. Nu cred că tuturor ungurilor le-a plăcut ce a făcut de Crăciun și nici că le-a displăcut tuturor românilor. Oamenii n-au gusturi în funcție de naționalitate, mai ales atunci când trăiesc într-o comunitate multietnică așa cum e în Târgu Mureș. Orașul e frumos și e păcat să-i fie sluțită imaginea de declarații politice sforăitoare, menite a-i separa sufletul. Unul inseparabil, din punctul meu de vedere.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button