Pentru prima oară, în istoria de 192 de ani a Arhivelor Naţionale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne, o parte dintre angajați au intrat astăzi în grevă generală. Europol a transmis într-un comunicat clar de ce s-a recurs la formă de protest finală și care sunt solicitările protestatarilor. Cei 358 de salariați din cele 38 de județe la nivel național au mai protestat (n.r. între timp unii dintre ei au ieșit la pensie), dar niciodată n-au intrat în grevă națională.
În județul Mureș sunt 6 angajați, dar patru sunt în concediu, iar cei doi de pe baricade au oprit activitatea și au transmis mesajele din imagine către conducerea MAI.
Foto: Europol Mureș
Indolența factorilor decizionali și inechitățile salariale
”Angajații serviciilor județene și ai Serviciului Municipiului București din cadrul Arhivelor Naţionale ale României intră, începând de luni, 11 noiembrie 2024, în GREVĂ GENERALĂ, dat fiind faptul că, după acțiunea din 4 noiembrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne nu ne-au dat dovezi serioase că se apleacă asupra problemelor existente în cadrul serviciilor județene ale Arhivelor Naționale.
Ajunși la capătul răbdării din cauza indolenței factorilor decizionali, angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale recurg la această ultimă formă radicală de protest. Greva propriu-zisă va fi prima din istoria Arhivelor Naționale ale României şi din istoria Ministerului Afacerilor Interne!
Domnul ministru Predoiu Cătălin, anul trecut, de ziua Arhivelor Nationale, își exprima aprecierile către profesioniștii care lucrează aici, printr-un mesaj publicat pe site-ul MAI, dar anul acesta, și-a dat arama pe față și ne-a dovedit că nu-l interesează de soarta angajaților din strucurile județene ale Arhivelor Naționale, ținând cont că acceptă condițiile de muncă și discriminarea salarială existentă între Aparatul central și teritoriu, pe care nu a eliminat-o, în ciuda eforturilor depuse de angajații din teritoriu. Tot domnul ministru a afirmat că “În Fondul Arhivistic Național al României sunt conservate și gestionate, de către specialiștii MAI, acte oficiale și particulare, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, hărți dar și pelicule cinematografice, toate cu valoare istorică”, dar l-am ruga public să ne spună ce a făcut pentru acești specialiști și totodată, pentru a asigura condiții optime de păstrare și conservare a acestor documente extrem de valoroase.
Din cauza faptului că suntem singura instituție rămasă în această situație de discriminare evidentă, o mare parte dintre angajati au părăsit deja sistemul, îndreptându-se spre alte instituții salarizate corect pe principiul “la muncă egală, remunerație egală”.
În cazul în care factorii decizionali nu vor aproba revendicările corpului nostru profesional, suntem dispuși să rămânem în grevă pe durată nedeterminată.
De remarcat că nerezolvarea inechităților salariale va duce la probleme serioase, cu repercusiuni asupra societății civile prin nesoluţionarea numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, blocarea accesului cercetătorilor la sala de studiu. Practic, funcţionarea unei societăţi democratice nu poate exista în afara Arhivelor Naționale ale României!
De subliniat este faptul că, în majoritatea serviciilor județene, schema de personal este subdimensionată, toată activitatea desfășurându-se cu 5-6 funcționari publici.
Avem încredere că, atât conducerea Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne, cât și factorii decizionali aflați la guvernare își vor îndrepta atenția, în sfârșit, spre una dintre cele mai importante instituții din România, care păstrează și valorifică memoria documentară a țării. Solicităm factorilor decizionali, ca structurile județene ale Arhivelor Naționale să-și mențină ușile deschise, să elimine inechitatea și discriminarea salarială dintre Aparatul Central și structurile județene”.
Foto: Universul Argeșean