12 C
Târgu Mureș

Fotoreportaj de la inaugurarea Castelului Teleky

De citit

Mai multe

Azi, spre înserat, familia Benedek a deschis porțile Castelului Teleky din Dumbrăvioară, care a fost achiziționat în octombrie anul trecut, iar de atunci a intrat într-un lung proces de restaurare. Momentan partea principală și cea din stânga sunt finisate în proporție de peste 70%. Prof. dr. Imre Benedek a declarat că intenționează să facă un centru cultural, dar și zone de educație, sănătate și de relaxare. Prof. dr. Theodora Benedek a afirmat că acest castel va reanima spiritul transilvănean, care e multicultural și multietnic. Planurile sunt mari și includ fonduri și europene. Momentan, trecând peste discursurile susținute în sala mare, ne-am strecurat în camerele de la parter și-am ajuns până la crama încă în reconstrucție. Imaginile surprind undeva la 15% din întreg domeniul. Aveți în continuare un clip al familiei și o galerie foto de 20 de imagini, iar la final puteți afla istoricul clădirii cu 68 de camere, care-s construite pe 3.157 de mp dintr-un domeniu de circa 80.000 de mp.

Foto: Prima imagine a apărut în Zi de Zi când s-a anuțat cumpărarea castelului, pe care nici autoritățile române și nici cele maghiare nu l-au văzut în adevărata splendoare, pentru a fi destul de interesant ca achiziție și investiție.

 

 

Istoric

Castelintransilvania.ro  a scris despre istoria clădirii. Construcția castelului a fost începută în 1769 de către Sámuel Teleki. Aripa nordică a castelului a fost edificată între anii 1769–1770, iar construcţia aripii de sud a fost începută în 1773. Clădirile anexate, situate în spatele aripii nordice au fost construite în deceniile următoare; un corp cu funcţii gospodăreşti, cu planimetrie în forma literei „U” a fost realizată de palerul Johann Hoffmann în 1781-1782 (astăzi numai corpul paralel cu drumul principal mai stă în picioare). Imaginea de ansamblu a castelului din Dumbrăvioara este decisiv influenţată de corpul central neobaroc. Acesta a fost construit de strănepotul cancelarului, exploratorul african Teleki Sámuel, proiectul fiind făcut de arhitectul Möller István (1860-1934), profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta, între anii 1912-1914.

- Advertisement -
- Advertisement -

Aboneaza-te la newsletter. Introduceti adresa de email in campul de mai jos:

Un serviciu oferit de FeedBurner

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Top articole