Interviurile CCVești

Dr. Berkovits: sistemul medical israelian poate fi aplicat și-n România

Consul onorific al României în Israel, de mulți ani medicul personal al liderului politic Benjamin Netanyahu și decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer, doctorul Herman Berkovits este de câteva zile în România la invitația prietenului său, prof. dr. Imre Benedek. Ceasul Cetății a stat de vorbă cu renumitul doctor, care s-a mutat definitiv din țară în 1975.

Citeste si

Reporter: Ați revenit în țară alături de soția dvs, născută în Târgu Mureș, dar bănuiesc că nu e doar dorul de locurile natale ale domniei sale.

Herman Berkovits: Adevărat. Sunt aici la invitația prietenului Imre Benedek, unde mă simt ca în familie, apoi pentru a vedea ce putem face pentru România. Inima mea nu a plecat niciodată de aici și mereu am încercat să colaborez cu oameni de calitate pentru a ajuta țara natală.

R: Și cam în câte decenii sau secole putem ajunge la nivelul sistemului de sănătate din Israel, cel mai performant din lume.

HB: Mă scuzați, dar n-aș vrea să fac comparație între cele două sisteme de sănătate și nici cu altul. Israelul a avut noroc de șefi peste sănătate care au implementat un sistem bun, ce mereu este upgradat. Mai mult, politica noastră legată de sănătate nu s-a schimbat cu fiecare minstru, ci a continuat același plan.

R: Deci, de ministrul Sănătății depinde?

HB: Da, desigur, dar cu susținerea premierului. De aceea, de circa două decenii și ceva, sistemul nostru este tot mai avansat. Din primele secunde ale nașterii unui cetățean el intră în sistem. Știm orice vaccin și-a făcut și toate afecțiunile sale și tratamentele aplicate. Nu e nimic lăsat la voia întâmplării.

R: Și la noi avem vreo șansă să ajungem aici? Care e?

HB: Sigur că sunt șanse, dar e nevoie de o politică neîntreruptă privind acest domeniu. Nu ne putem juca, pentru că este vorba de viețile oamenilor și menirea noastră este să le salvăm. Apoi, eu am vizitat spitale private și de stat. Am fost surprins plăcut la cele private, în special. Aici sunt clinici de nivel european. Da, chiar în Târgu Mureș, așa cum este a prietenului Imre Benedek. Cu specialiști buni care au abilități administrative sunt convins că România va avea un sistem de sănătate performant. Și eu voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a ajuta în acest demers.

R: Ultima întrebare și încheiem cu alt subiect: ce ne facem cu varianta Delta, care face ravagii și a devenit majoritară între tulpini?

HB: Ea este într-adevăr mai agresivă, dar îi afectează pe cei nevaccinați. În Israel avem două decese din cauza Delta, dar amândoi pacienții sufereau de alte afecțiuni, iar unul avea 85 de ani.

 

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button