WOW, wow și cum să scriu mai mic wow? 🙂 Am citit desecretizarea panicii, cu îngrijorare și atenție. Oameni buni, sunt șocat de dezvăluirile SRI, SIE, MAI și STS. Rezum cele câteva pagini în expresiile folosite de instituțiile statului, care se iau la întrecere cu presa tabloidă.
👉SRI, un fel de Cancan de stat: ”ar fi fost coordonată de un actor statal”. Ar fi fost, se pare, s-a auzit și gura târgului sunt bârfe. Ai sau n-ai ceva concret? Asta e întrebarea.
👉MAI, miliția pe nou: negre sunt paginile și arată o campanie pe care fiecare candidat a făcut-o. Ah, a fost introdusă o expresie periculoasă: există indicii. Mai mult, un utilizator ar fi spus că este în Moscova. Păi, pe Facebook și eu pot să zic că-s la Paris, iar în realitate la Târgu Mureș. Serios? Ai sau n-ai ceva solid?
👉SIE, aici e Antena3 cu Gâdea la pix: sunt aruncate o serie de acuze grozave, dar fără probe. Opinii. Ai sau nu dovezi?
👉STS e singura instituție serioasă care a spus că au fost atacuri cibernetice, dar totul a decurs normal, fără vicierea votului. Mai mult, ”nu sunt deținute date cu privire la atacator”.
În concluzie, panică, panică, panică! Insula iubirii în reluare. Bun, dă bine la publicul înspăimântat că un candidat ne ia țara în cârcă și o duce la Moscova, dar eu sunt omul probelor. Rapoartele instituțiilor menționate merg pe presupuneri și pe bârfotecă. Serios?! Cu basmele astea însăilate nu sucești prea mult mințile electoratului. Cu ultimul său gest de președinte, Klaus Iohannis a aruncat pe piață cam tot ce a făcut în mandatele de 10 ani: un gol imens.
E mult mai serioasă ancheta Snoop care arată interesele rusești în campania electorală printr-o firmă ce promovează tratamente alternative prin alifii inutile, dar care s-a sucit pe ultima sută să ajute un anumit candidat, profitând de numărul mare de urmăritori. Le sugerez instituțiilor statului să învețe de la jurnaliștii de investigație. Sigur, nu bag mâna-n foc pentru colaborarea lor cu serviciile și încercarea de influențare a votului prin manipulare, dar măcar fac treaba mai bună.
Presa, banii, președintele și puterea lui
Mi-aș fi dorit ca presa ce se adună îngrijorată prin studiouri tv să fi folosit resursele înainte de campanie și să realizeze portrete-anchetă despre fiecare candidat. Banii primiți de la partide au oprit în fașă orice idee, dacă a existat. Și acum cu noua majoritate parlamentară s-a terminat cu investigația puterii reale deținută de PSD-PNL-USR-UDMR. De fapt, tot ei. Și tot majoritatea va da legi în parlament și va guverna. Impotența dovedită în 35 de ani va continua indiferent de cine va fi ales președinte. El poate face în cel mai bun caz un referendum CONSULTATIV. A mai făcut Traian Băsescu unul prin care a cerut reducerea numărului de parlamentari la 300, cu 171 mai puțin, dar și trecerea la Parlament Unicameral. Poporul a votat cu 77% și 88% la cele două întrebări, dar legislativ nu s-a petrecut nimic, pentru că n-a vrut majoritatea să respecte decizia poporului. Și-au trecut 14 ani de atunci. Degeaba, cu mai mulți parlamentari ca înainte. Ăsta e jocul, vorba unui politician local legat de golăniile din Consiliul Local.