18.8 C
Târgu Mureş

De ce l-am judecat greșit pe Soós

De citit

From Ukraine with love

Ranchiuna homosexualilor

Mai multe

Soós Zoltán mi-a fost simpatic de la prima întâlnire prin septembrie, apoi nu mi-am schimbat impresia până la primele gafe ca primar. Bine, așa cum le-am perceput eu. Povestea a început cu colțul albastru dedicat românilor, cu contractele pentru cei care l-au susținut în campanie, prin decizii pe lângă normalitate (cum e veșnica reorganizare doar în declarații politice), cu moșmondeală de a face lucruri serioase în afară de poze de zici că-i fotomodel șamd.

Până să ajungem la el, m-am gândit de multe ori de ce a rămas Dorin Florea 20 de ani în Târgu Mureș. Ceva nu se pupa. Lumea era nemulțumită sau așa părea, iar faraonul nu se mai dădea dus, pentru că aceiași oameni îl votau cu ochii închiși. Chit că orașul s-a degradat economic și nici fizic nu se simțea bine. A plecat de unul singur că altfel murea în jilțul de stăpân peste municipiu.

După mai bine de opt luni de când trăiesc în oraș, cu scurte pauze, am studiat populația municipiului. Am avut întâlniri cu sute de oameni și puțini mi-au devenit apropiați. Am crezut chiar că mă pot lăuda c-un soi de prietenie cu mai multe persoane. Apoi, în scurt timp, i-am văzut mai bine pe târgmureșeni, în general. Legat de necunoscuți, de amici, de surse, de oficialități șamd. Tabloul localnicului cum îl văd nu este deloc în favoarea lui. Oamenii sunt neserioși, una zic și alta fac, la capitolul promisiuni sunt ași, dar rămân în general doar vorbele, bază n-ai pe cine pune sau pe o pătură invizibilă de oameni corecți și care își țin cuvântul la virgulă. Altfel, există personaje care din 10 încercări de a-și respecta cuvântul reușesc de șapte ori. Localnicilor le lipsește însă consecvența.

Am întâlnit un singur om care a făcut exact ce a spus și fix în momentul în care a promis. Unul singur din sute de persoane, dintre care vreo 20 mai apropiați. Omul este model pe toate planurile: o căsătorie de decenii fără un pas alături, un traseu profesional impecabil și de o corectitudine ciudată. Nu, nu a făcut politică și nu e o persoană foarte cunoscută, pentru că românii și maghiarii n-au nevoie de astfel de oameni. Personajul nu are nici măcar păcatul să întârzie, ci vine mai repede. E un ceas perfect.

De ce scriu asta la o opinie despre Soós Zoltán? Pentru că primarul este oglinda orașului. El nu a greșit cu nimic, ci a fost ca aproape toată lumea de aici. Și toată lumea are scuze. O mică întârziere la o întâlnire (mică=ore sau zile), interviuri bătute-n cuie care n-au mai avut loc, oficialități care promit marea cu sarea, surse oscilante care acum au curaj și peste o zi și l-au pierdut pe traseu etc. Cu excepția pomenită (mă gândesc că sunt și alții la fel), locuitorii (indiferent de averi, notorietate, profesii și funcții) sunt exact ca primarul. Probabil ei vor face ceva până la urmă și edilul o parte din ce a promis. Nu azi, nu anul ăsta, ci cândva. Ei bine, dacă unui om îi este foame azi, degeaba îi dai pâine peste o lună sau un an. Dacă un drum ce trebuia făcut alaltăieri n-a fost gătat, că frecăm menta ardelenește, degeaba îl termini peste trei ani, timp în care mii de mașini au fost avariate și zeci de persoane și-au pierdut viața.

Concluzia: când vreți să-i criticați pe primar, alt ales local/județean, reprezentant al guvernului sau orice om politic, poate ar fi bine să vă priviți în oglindă. Recunosc cu tristețe că nu mă identific cu zona. Dacă e doar în puterea mea, eu fac ce zic și chiar mai mult atunci când e termenul sau mai degrabă. Nu mă laud și nu am obiceiul corectitudinii pentru a da bine, ci pentru că doar așa putem evolua și realiza ceva. Cu amânări nesfârșite, un lucru provizoriu sau de mântuială va rămâne definitiv așa. Așadar, l-am judecat greșit pe Zoli. Este exact primarul pe care-l merită locuitorii. Și sunt convins că el va avea mereu scuze mai bune ca ale celor mulți. E posibil că dacă rămân mai mult timp în zonă să-l votez, dacă mă voi contamina de microbul seriozității întârziate. Gen: ei las că și mâine-i o zi. Nu, mâine s-ar putea să nu mai fie una. Da, din vina ta, din vina lui sau a mea. Pentru că n-am făcut azi ce am promis ieri.

- Advertisement -
- Advertisement -

Aboneaza-te la newsletter. Introduceti adresa de email in campul de mai jos:

Un serviciu oferit de FeedBurner

Leave a Reply

Ultimele articole

From Ukraine with love

Ranchiuna homosexualilor

TIFF: film la Teatrul de vară

Top articole

From Ukraine with love

Ranchiuna homosexualilor