back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planCuvinte care te trimit la închisoare: Rusia și Turcia

Cuvinte care te trimit la închisoare: Rusia și Turcia

Data:

Dictaturi. La China nu ne referim, pentru că sunt prea multe ”șanse” să ajungi la închisoare, dar în Rusia și Turcia întâlnim absurdul prescurtat. În imperiul demolat al lui Putin nu poți spune cuvântul război, pentru că riști 15 ani de închisoare. Presa este cenzurată, iar youtuberii fac același lucru, când se referă la invazia din Ucraina. O singură jurnalistă a făcut un gest prin care și-a riscat libertatea. Faimoasa prezentatoare Ekaterina Andreieva prezenta buletinul de știri, în spatele ei apare Marina Ovsiannikova cu o pancartă pe care scrie „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici”. Mamă a doi copii, ziarista a fost arestată imediat după apariția cu mesajul.

Un proverb a trimis după gratii o cunoscută ziaristă turcă

Judecătorii din Turcia au condamnat-o pe Sedef Kabas, o cunoscută jurnalistă din țară, la peste doi ani de închisoare după ce a găsit-o vinovată de insultarea președintelui Recep Erdogan. Pe scurt, fără să pronunțe un nume, jurnalista specializată pe zona politică a spus: „Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul”. Nimic ofensator, dacă președintele Erdogan nu și-ar fi făcut un palat din banii publici. El a amenințat că o va băgat la pușcărie, iar procesul s-a terminat cu o condamnare la doi ani și patru luni pentru ofensă.

Începând cu 2014, anul în care Erdogan a devenit președinte, procurorii turci au demarat peste 160.000 de anchete vizând presupuse insulte la adresa președintelui, aproape 13.000 de persoane fiind condamnate în ultimii 8 ani în virtutea acestei legi. Doar în 2020 au fost începute peste 31.000 de investigații legate de insultarea lui Erdogan.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...