DezvăluiriInterviurile CCPrim-plan

Coregrafă de 40 de ani, Eva Albert a fost angajată zilieră

Trecută de 60 de ani și pensionată anticipat, după ce nu și-a primit salariul patru luni, Eva Albert este cunoscută în Târgu Mureș drept coregrafă. Profesie pe care și-a început-o în 1982 la Ansamblul Șireagul din cadrul firmei Azo Mureș. Mii de copii și zeci de trupe a instruit până s-a pensionat, dar și după. Într-o discuție provocată de Ceasul Cetății, doamna Albert ne-a povestit prin ce a trecut în ultimii doi ani.

Citeste si

Reporter: Ați fost coregrafă 40 de ani și știm că ați ajuns într-o poziție umilitoare. Cum și de ce s-a întâmplat?

Eva Abert: La începutul anilor 80, am ajuns să coordonez grupul de dansuri moderne și societate, din cadrul Azo Mureș, apoi am reușit să instruiesc mii de copii și să coordonez zeci de trupe. Au fost rezultate: premii și turnee.

Bine, dar povestea frumoasă a fost cândva. Până când?

Cred că în urmă cu doi-trei ani s-a produs ruptura de povestea frumoasă, cum ziceți. Puterea locală a considerat că nu mai e nevoie de munca noastră, a mea și-a domnului Gheorghe Vanga, așa că ne-a tăiat aripile. Mai exact ne-a ofertat cu chirii exorbitante pentru a putea să repetăm cu copiii. Acum a venit și pandemia, care ne-a pus la pământ.

Totuși, aveți o pensie, nu? Și știm că ați primit o ofertă de muncă.

Îmi e rușine să vă zic pensia. E foarte puțin peste o mie de lei. Insuficientă. Așa că am venit la directorul Mircea Moldovan, care conduce Cetatea Medievală și i-am cerut de muncă.

Care a fost propunerea lui?

Să fiu zilieră. Adica să fac curățenie prin parc, să strâng frunzele, să sap la flori, să adun iarba șamd.

Cum ați privit propunerea?

Ce puteam să fac? Am și aveam nevoie de bani peste pensia mică. Nu mi-a fost ușor ca după ce-am fost colegi să fiu un fel de femeie de serviciu, dar am acceptat pentru maxim 72 de lei pe zi. Doar 90 de zile pe an am avut voie să lucrez. Asta a fost recunoștința administrației pentru munca mea, iar eu am înghițit în sec și m-am apucat de muncă.

Există vreo posibilitate să reveniți cu trupele pe scenă?

Da, există doar speranță. Probabil după pandemie, dacă am avea unde să depozităm costumele populare și să organizăm repetiții cu trupele. Ar fi un mare ajutor să nu fie nevoie să strâng frunzele și alte lucruri de pe jos. Dar sper că noua administrație să pună mai mult accent pe cultură. Primăria Târgu Mureș a refuzat să finanțeze folclorul. A preferat să cheltuiască sume enorme pentru tot felul de nume. Mă opresc aici cu speranța că folclorul nu va fi ignorat în continuare.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

 1. Dragul meu citesc articolele scrise de publicația ta cu mare interes ! Înainte de a publica unele exemplu acestui articol sa ai verifici pe cei care spun ceva sa fie și adevărat ! Pentru mai multe detalii oricând îți pot da personal ! Nu are valoare de coregraf aceasta femeie !

 2. Stimate redactor, da-mi voie sa te intreb daca vreodata ai studiat despre deontologia jurnalistului? E o intrebare cat se poate de serioasa fiindca in articolul tau ai incalcat minim 2 regului esentiale ale jurnalismului ce tin de dreptul la replica, dar si de verificarea informatiei din 3 surse!

  Legat de d-na coregrag Eva Albert, tin sa ii transmit felicitari apreciative pentru efortul profesional depus in a invata atatia copii tainele dansului popular, insa cred ca odata si odata trebuia sa se puna capat actelor de binefacere! De ce nu o intrebati pe distinsa d-na coregraf ce s-au intamplat cu banii de la concursurilor internationale la care au participat copii de ansamblul Miorita acum cativa anii cand parinti acelor copii cu greu au reusit sa obtina doar 50% din valoarea nominala a premiilor obtinute la acel concurs international, iar distinsa d-na coregraf a invocat ca administratia locala ar fi oprit diferenta de banii din premiul copiilor, fapt verificat si cu totul neadevarat!

  E usor sa ne plangem cand avem nevoie de ceva, dar ar fi frumos sa spunem si despre lucrurile mai putin placute noua pe care le-am facut, ce ziceti d-na coregraf Eva Albert? In rest sa auzim numai de bine in noul an,2021!

  1. Stimate cititor, nu are legatura cu deontologia ce-mi spuneti. Eu nu pot verifica fiecare intervievat ca la securitate ce-a facut acum cativa ani sau de cand s-a nascut. Povestea publicata de mine e in jurul acestei batai de joc. In rest, nu stiu de ce n-ati seizat autoritatile in caz ca a fost ceva in neregula.

 3. Indiferent de speță dorita spre evidențiere, că jurnalist (daca ai urmat vreun curs acreditat in domeniu) orice informație se verifica din 3 (trei) surse, iar la redactarea materialului expui pozitia acuzatoare-pozitia celui acuzat-pozitia unora ce știu despre subiect.Asta daca vrei sa faci treabă că la carte…Altfel, așa cum ai făcut tu…faci treabă pe jumate de măsură și fenotip că ai îngroșat rândurile celor ce devin jurnaliști peste noapte deși ei au studii de mecanic auto ..o dau că și exemplu.

  1. Dragos, bati campii. Subiectul e simplu: o coregrafa de zeci de ani a fost angajata la spatii verzi. Si nu ma plictisi cu povestile despre cursuri de jurnalism, ca eu fac meseria de 28 de ani. Asta nu-i din carti, ci de pe teren. Am lucrat pentru cele mai bune ziare din tara si pe investigatii, in spacial. Iti sugerez sa te documentezi inainte de a abera despre tampenia clasica a romanului cu diplome. Stiu studenti sau absolventi de jurnalism care habar n-au de gramatica, iar la capitolul redactare sunt si mai praf. Poate vei intelege care e subiectul. Momentan arunci niste acuze fara dovezi. Subiectul abordat de mine are mai mult de trei surse. Alta intrebare, vorba unui maestru in ale politichiei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button