Vești

Contract de 36 de miliarde de dolari prin sms între Ursula și Bourla

Negocierea contractului dintre continentul nostru și Pfizer s-a făcut prin nenumărate sms-uri și discuții telefonice dintre Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și Albert Bourla, CEO al companiei farma. Astfel s-a parafat probabil cea mai mare afacere din ultimii ani: 36 de miliarde de dolari pentru 1,8 miliarde de doze ce au fost antamate din 2020 până-n 2023. Cei doi apar și-n această imagine preluată de pe twitter, iar domeniul lor de activitate i-a apropiat. La fel ca Bourla, der Layen este doctor, iar soțul ei, Heiko, este directorul medical al companiei biofarmaceutice din SUA, specializată în dezvoltarea de terapii celulare și genetice.

Un politician român a solicitat contractul și a primit cu mare greutate doar pagini cenzurate, iar el le-a arătat într-o interpelare în PE, fiind revoltat (video) că nu doar cetățenii, ci nici europarlamentarii nu au acces la ceva ce trebuia să fie public.

Regulamentul CE a fost încălcat

Presa străină a început să pună întrebări: de la New York Times la Netzpolitik.org. Jurnaliștii s-au bazat în solicitările lor privind schimbul de mesaje pe legislația europeană, care are un regulament prin care aceste date trebuie să fie păstrate. Doar că ele au fost șterse și nu mai există, a fost răspunsul primit de gazetari. Cotidianul Spiegel a replicat că acest lucru este în contradicție cu regulile interne ale Comisiei, adoptate în 2015, care prevăd că SMS-urile și mesajele similare ar trebui copiate într-un e-mail, scanate sau înregistrate în alt mod. Ombudsman-ul european, jurnalista irlandeză Emily O’Reilly, a scris Comisiei și altor șapte organe ale UE, întrebându-le cum administrează documentele, în special cu serviciile de chat, precum WhatsApp. Astăzi ar trebui să primească răspunsul.

Ursula van der Leyen a mai fost anchetată pentru același lucru

La sfârșitul anului 2019, Ursula von der Leyen a făcut același lucru ca acum și a fost anchetată, dar afacerea oneroasă a fost îngropată. În acel moment s-a știut că mesajele SMS au fost șterse de pe două dintre telefoanele ei de serviciu, în perioada în care era ministru federal al Apărării. Autoritățile i-au solicitat sms-urile, ca dovadă în afacerea de consultanță a Ministerului Apărării german. Contractele demonstrau o relație nefirească dintre minister și consultanții străini, care au primit 716 de milioane de euro. Mai exact, Ministerul Apărării a oferit contractele de consultanță fără licitație, iar în una dintre firme era asociat chiar fiul ministrului, David von der Leyen.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button