AnalizăPrim-plan

Când va fi gata centura ocolitoare

Politicienii târgmureșni au mizat două mandate în campanie pe o iluzie vândută alegătorilor: facem centura ocolitoare! Se întâmpla în 2014 când a fost dat startul pentru cei 11,6 km de drum drept. Povestea s-a complicat, iar lucrările s-au oprit. Detaliile pot fi importante, dar rezultatul e cel care contează acum: nu există centură.

Noi promisiuni

Abia instalat în funcție, în urmă cu cinci luni, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a susținut o conferință comună cu președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, pentru a bifa un succes important: obținerea a 90 de milioane de euro pentru centură. Oficialii susținuți de UDMR au spus că doar buna lor colaborare a condus la convingerea ministrului Transporturilor ca proiectul să fie inclus în Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Soós a promis un trafic mai bun dacă ajunge primar și acum părea a se ține de cuvânt. Mai mult, au ridicat puțin kilometrajul de la 11,6 km la 13,52 km.

Cum va arăta centura visată

„Proiectul, având ca beneficiar municipiul Târgu Mureş, are o valoare totală de 438.845.261,18 lei (peste 90 de milioane de euro) şi presupune realizarea unui tronson de 13,52 kilometri, a unui pasaj superior peste strada Gheorghe Doja şi calea ferată, a unui pasaj superior peste strada 8 Martie, a unui viaduct peste valea pârâului Budiu şi strada Budiului”, a precizat primarul. Totodată vor fi incluse şi opt intersecţii mari: Bulevardul 1 Decembrie 1918, Calea Sighişoarei – zona Shopping City, Calea Sighişoarei – zona Viile Dealului Mic, Calea Sighişoarei – zona Budiului, sens giratoriu conexiune A3, strada Libertăţii, prelungire strada Insulei și intersecţia strada Insulei cu strada Barajului.

Proiectul privit realist

Întrebat de Ceasul Cetății care este termenul realist, dacă nu vor exista contestații și aprobările merg pe bandă, primarul Soós a spus că în trei ani va fi gata. Mai exact anul de grație 2023. Cu probleme ar mai dura un an peste data promisă. Ziariștii de la Msnews au privit la rece desfășurarea procesului prin care centura ocolitoare ar deveni realitate. După calcule optimiste, au concluzionat că 2025 este cel mai apropiat termen de finalizare a lucrării.

„Acum, CNAIR, prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Brașov, a scos la licitație actualizarea documentației tehnice a centurii Târgu Mureș. Banii-s buni, din nou: aproape 2,6 milioane de lei. De banii aceștia, contractantul trebuie să facă proiectul tehnic de execuție și proiectul pentru autorizarea lucrărilor, iar după predarea documentației tehnice să acorde asistență pentru obținerea avizelor/acordurilor și să obțină autorizația de construire. Termen: un an și 2 luni. Să zicem că oamenii statului se mișcă repede și nu există nicio contestație a deciziei de anunțare a câștigătorului. Să calculăm (optimist): în mai 2021 se anunță câștigătorul și în iunie 2021 se semnează contractul pentru actualizarea documentației tehnice și se dă ordinul de începere. Prin august 2022 există documentație recepționată și avize obținute.

Apoi, începe licitația de execuție a restului de lucrări. Până la desemnarea câștigătorului și semnarea contractului (să admitem, din nou, varianta ideală: nicio contestație), încă 4 luni. Calendaristic, ajungem la finalul anului 2022. Iarnă, nu se lucrează. Optimist, să presupunem că avem o iarnă ușoară și în aprilie 2023 poate să înceapă lucrarea efectivă. La fel de optimist, proiectul e bun, constructorul serios, finanțarea fluidă. Lucrările trebuie finalizate în…2 ani (conform licitației, proiectantul trebuie să asigure și asistența tehnică pe durata de execuție a obiectivului, care este precizat expres: 24 luni). Rezultă: aprilie 2025”, a arătat Msnews. Nu a fost realizat un scenariu în cazul în care lucrurile merg prost. Probabil vom fi în situația de acum.

Urmează o nouă campanie electorală

Între timp, mandatul lui Soós Zoltán se va termina și desenul va rămâne doar pe hârtie în mare parte, dar va promite la fel ca fostul edil o centură ocolitoare care ne va scăpa de stresul traficului infernal. Proiectul va fi aranjat grafic frumos și arătat alegătorilor. La fel ca altădată.

 

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button