Peste 400 de medici și cercetători de renume, din țară și din străinătate, s-au reunit vineri, 20 mai 2022, în spațiul generos al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, pentru a lua parte la cea de a III-a ediție a Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, manifestare științifică organizată de către publicația „Ziar Medical”, cu susținerea Colegiului Medicilor Bistrița-Năsăud, a Spitalului Județean de Urgență Bistrița și a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Dedicat profesioniștilor din domeniul sanitar, atât de la instituții de stat, cât și din companii private, forumul a abordat, la ediția din 2022, tematici de interes major pentru comunitățile de specialiști în medicină profilați și angrenați în următoarele sectoare: Urologie, Oncologie, Neurochirurgie, Gastroenterologie, Ortopedie, respectiv Medicină Legală.
Liniile de finanțare, precum și problematica digitalizării sunt doar două dintre aspectele stringente ce au fost intens dezbătute în cadrul conferinței de Management și dezvoltate medicală, la discuții participând reprezentanţi ai: Ministerului Sănătății, Ministerului Finanţelor, Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, manageri de spitale, exponenți ai Caselor de Asigurări de Sănătate şi ai altor instituții din domeniu.
Un interes deosebit au stârnit temele de dezbatere expuse în cadrul Conferinței de oncologie. ”Rolul și cost-eficiența examinării hibride PET/ CT în managementul pacientului oncologic”, ”Testele predictive în onologie în România. Perspectiva patologului” ori ”Relevanța clinică a analizelor genomice în cancer” sunt doar câteva dintre prezentările ce au atras atenția audienței generând un benefic schimb de idei.
Prin numărul impresionant de lucrări prezentate s-a evidențiat și Conferința de Urologie, cu aproape 30 de titluri de lucrări științifice supuse atenției și dezbătute de specialiștii în domeniu. Astfel, au fost împărtășite experiențe legate de: transplantul renal, laparoscopia 3D, nefrectomia parțială, lasere utilizate în urologia de azi etc.
Inspirând, astfel, organizarea a șapte conferințe majore, creditate EMC, profesioniștii din mediul spitalicesc au avut ocazia de a socializa, prin mese rotunde și demonstrații tehnologice, cu specialiști din companii farmaceutice, experți din administrația publică, reprezentanți ai societății civile și ai sectorului de business.
Pentru a treia oară, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale s-a dovedit a fi un optim prilej pentru schimbul de cunoștinţe, cu scopul de a genera noi idei, concepte, strategii și abilităţi practice, toate în beneficiul pacienţilor.