back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,57
GBP
5,81
14.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,57
GBP
5,81
14.8 C
Târgu Mureș
PăreriANIVERSARE. Presa și ''decât'' EU, candidatul politic

ANIVERSARE. Presa și ”decât” EU, candidatul politic

Data:

Cum au reflectat candidații la funcția de primar acest eveniment pentru presă, m-am întrebat, mai ales că unii sunt patroni de astfel de produse media. Să o luăm cu începutul și promit să termin repede.

Sunt mai bătrân cu aproape un an față de evenimentul de azi: Ziua Mondială a Libertății Presei sau Ziua Internațională a Presei. Cum doriți. În 1993 (fotografia mea este fix de atunci), ONU a decis că 3 mai este aniversarea breslei din care fac parte din 1992, iar astăzi aceeași organizație a aruncat blablauri prin comunicate: ”este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial”. Până la mediu, avem jurnaliști uciși și hărțuiți de autorități. Mai avem zeci de mii de gazetari concediați la nivel global, dacă nu mai mult. Și nimeni nu-i salvează, dar toată lumea pare a aștepta salvarea de la reporterii care n-au stomac, dorm suspendați în Nirvana și își achită facturile cu like-uri.

Să nu ne uităm afară, ci în propria curte însă. Întâi în țară, apoi în Târgu Mureș. În România presa a fost ucisă de patronii cârnățari și de ziariștii corupți care au devenit proprietari de produse media. Unii au și făcut pușcărie, cum e Sorin Roșca Stănescu, pentru alte combinații, pe care nu le-ar fi făcut dacă nu ajungea mare patron de ziar (Ziua, pentru cei care n-au prins momentul). Fix el se dă victimă și a moșmondit un grup de presă. Ridicol. Nu mai zic de partenerii lui. Vă dau un exemplu cum s-a dus presa la vale: în 1992, România liberă (pentru care am lucrat 14 ani) avea în jur de 2000 de angajați, iar acum mai are vreo 4 angajați. În 3 mai 2024 mai sunt aproape 4000 de gazetari angajați cu carte de muncă sau contract pe PFA în toată țara.

În Târgu Mureș e simplu: avem două ziare pe print încă. Ambele patronate. Credeți că măcar unul a scris ceva de Ziua Mondială a Presei? Nu. Credeți că măcar un candidat la funcția de primar al municipiului a pomenit de jurnaliști? Nu. Niciunul dintre cei opt, iar unul dintre ei a fost ziarist, iar alți doi sunt aproape patroni de presă. În schimb, aproape toți sunt bisericoși pe paginile lor sau pur și simplu nu au postat ceva. Mai mult, toți vorbesc de EU am făcut și pot face. Din păcate, așa cum tratează presa, așa-i vor trata și pe cetățeni, cred acum și sper să mă înșel, dar mă uit la primarul Zoltan Soos, care asta face de aproape patru ani. El se prezintă doar la presa aservită și plătită din bani publici. În rest, ignoră. Poate opinia mea îi va trezi pe unii. Sper. Fac excepție de la nominalizare Mara Togănel și Dumitrița Gliga, care au urat la mulți ani presarilor, dar doamnele candidează pentru șefia Consiliului Județean Mureș.

Și nici ziarele menționate nu-s mai breze. Nici cele online care au ignorat ziua lor de naștere (Punctul, ca exemplu). Am așteptat această oră (aproape 21.00) că poate cineva se trezește (eu am muncit și încă o fac, că meseria de gazetar e 24/24). Nu s-a trezit nimeni: nici din presă, nici din politică. Am așadar eu urarea: La mulți ani presei libere! Mulți și buni sau măcar buni, pentru că va dispărea curând. Fix când gazetarii adevărați vor muri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

VIDEO. Vântu: Târgu Mureș seamănă cu rasa Puli

Într-o emisiune de la M9 tv, Cristian Vântu, candidatul...

Emisiune M9 tv despre prestația candidaților

Prima săptămână s-a dus, iar acum este momentul să...

VIDEO. Peste 300.000 de credincioși la Șumuleu Ciuc

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attlia, a afirmat că...

Cine e pe primul loc pe buletinul de vot

Vineri dimineață au fost extrase numele candidaților la Primăria...