Vești

Analiză: banii cheltuiți de partide. Cel mai scump și cel mai profitabil

Jurnalista Clarice Dinu a făcut o analiză a banilor cheltuiți de partide și cât de profitabilă a fost investiția. Formațiunile politice cer acum decontarea a 30,5 de milioane de euro, dar unele nu au intrat în parlament, chiar dacă au cheltuit sume colosale.

Pe principiul „un om, un vot”, am luat în calcul voturile primite de fiecare formațiune la Senat, în condițiile în care numărul acestora este mai mare decât la Camera Deputaților în cazul fiecărui partid. Cea mai mare investiție raportată la fiecare vot obținut a făcut-o Pro România. De partea cealaltă, cel mai bun raport cost-beneficiu este în cazul AUR.
Astfel, partidul lui Victor Ponta a cheltuit 28.018.828 de lei în campania pentru parlamentare și a obținut doar 244.227 de voturi, Pro România având în aceste condiții cel mai scump vot: 114 lei. Acest lucru nu i-a adus însă și intrarea în Parlament. Lucru valabil și pentru PMP care a cheltuit 19.674.029 de lei și a obținut 291.485 de voturi, costul pentru fiecare fiind de 67 de lei.
AUR, în schimb, a cheltuit 1.527.205 de lei și a fost votat de 541.938 de români, investiția în fiecare vot fiind de 2,8 lei. Cea mai profitabilă dintre toate partidele parlamentare.

Continuarea aici.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button