Păreri

2020, un an al schimbărilor radicale

Pe plan internațional, național și chiar local, anul trecut a fost unul al schimbărilor radicale. Începutul a fost în flăcări pentru Australia și cu zvonuri despre virusul din China. Ne-a marcat și încă o face Covid-19, iar 1.8 milioane de persoane și-au găsit sfârșitul până acum, din nefericire. Distanțarea socială, măștile, dezinfectanții, criza aparentă a alimentelor și a produsele banale, declarațiile privind ieșirea din casă, munca online șamd. Frica a controlat populația lumii cu ajutorul guvernelor, iar aici s-a sfârșit mare parte din libertate, inclusiv cea a călătoriilor.

Citeste si

Între timp, scena politică a fost zguduită bine: Trump a pierdut alegerile pentru al doilea mandat, fiind primul la acest capitol, ba chiar și România a renunțat la pesedizarea țării și a ales astfel că nu doar opoziția a câștigat, ci a ajutat la nașterea unei noi forțe politice: AUR. Pe plan local, lucrurile au încetat să devină o rutină cu alegerea veșnicului primar Florea. 20 de ani de domnie au luat sfârșit în 2020, iar acum județul Mureș e condus de UDMR, la fel și administrația locală, prin independentul Soos, susținut de ONG maghiar. Sunt așteptări mari și lipsa unor realizări clare va înseamna nu doar că noul primar nu va lua al doilea mandat, ci și că UDMR se va prăbuși în cenușa istoriei. Acum chiar nu mai pot da vina pe altcineva.

Momentan, speranțele întregii lumi se îndreaptă către câteva vaccinuri anti-covid, pentru a pune capăt pandemiei și a ne recăpăta libertatea, dar și în actualele puteri politice, care acum sunt fortațe să fie generoase cu domenii cheie cum e cel al sănătății și al cercetării. Dacă privim rațional, ar fi o minune ca pandemia să se termine în acest an, c-un vaccin făcut în câteva luni. M-aș mira chiar ca politicienii să devină responsabili, să investească fără să fure, să ia măsuri bune și schimbarea solicitată de oameni în 2020 să fie reală curând. Intuiția îmi șoptește că finalul pandemiei va fi anunțat de OMS înainte de Crăciun. Între timp, mulți băieți deștepți se vor îmbogăți din comerțul cu măști, dezinfectanți, vaccinuri și aparatură medicală. Nu doar la noi.

Pe plan local, prevăd că lucrurile vor începe să se miște din martie, dar greu, apoi vor apărea ca noi băieții deștepți care vor încerca să pună mână pe cât mai mulți bani din pușculița publică. De Zoli va depinde dacă-i va lăsa. Oricum, primarul va avea de furcă pe mai multe planuri și nu cred că anul acesta va reuși ceva spectaculos. A avut ocazia, ca alți primari din țară să arate cine e imediat după învestire. N-a făcut-o. După mine, nici n-a luat startul, pe când alți edili din orașe și sectoare și-au confirmat lozincile din campanie. Vom vedea. Poate intuiția mea nu mai e așa bună, iar logica mea din acest editorial e strâmbă. M-aș bucura, sincer. Pentru că Târgu Mureș chiar merită o soartă bună, iar pentru mine e singurul oraș de care m-am îndrăgostit până acum din întreaga țară. Și nu pleci din București decât dacă ești îndrăgostit de un loc. Sper ca orașul să fie acasă permanent, dar nu depinde doar de mine.

La mulți ani buni tuturor cititorilor!

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button