fotoReportajPrim-plan

Turist în zona crepusculară de la cetatea medievală

Cocoțată pe un deal, Cetatea Medievală din Târgu Mureș e la o aruncătură de băț de centrul orașului, de unde pare a privi mândră din turnul Bisericii Reformate, cea mai veche clădire a municipiului. Cu toate că locuiesc de niște ani în Orașul Trandafirilor, nu m-am gândit să fac un tur al cetății, deși știam că adăpostește două muzee, șapte bastioane, un sit și expoziții foto. Pe 2 aprilie, într-o zi de vineri la prânz, mi-a venit totuși minunata idee, care ulterior s-a transformat într-o aventură. Două săptămâni a durat tentativa mea de a vizita cetatea cu bastioanele ei istorice. Aveți popcorn?

Angajații fantomă

Dantelată cu cărămidă roșiatică, cetatea se deschide turiștilor prin trei intrări. Prima te atrage cu treptele de piatră și dă în spatele bisericii despre care au fost descoperite detalii de la 1332. Uriașă și spectaculoasă clădire are un nume pe măsură: Biserica Mare. M-am uitat în dreapta și-n stânga pentru a dibui urma unui ghid care să mă lumineze cu detalii despre cea mai veche construcție din Târgu Mureș. N-am avut noroc. Pustiu. Eram decisă să aflu misterele cetății, așa că am luat toate intrările la rând în speranța că voi găsi o persoană calificată care să mă ajute cu asta.

M-am deplasat spre a doua intrare cu gura căscată la un iglu imens de sticlă, total nepotrivit cu aerul medival. Am aflat că fusese plantată anapoda cu destinația de centru turistic. N-a fost nicio zi așa ceva, dar zace părăsită în mijlocul curții. Paralel cu ea am admirat prima primărie a orașului. Încă are vitraliile originale. Nici aici însă n-am dat peste un ghid. Mă tot frământam în mintea mea de turistă cum lași o așa frumusețe singură. În câteva minute am aflat că m-am înșelat. Angajații fantomă au început să mișune timid.

Ghidul surpriză și calendarul abracadabrant al vizitelor

Norocul m-a lovit în moalele capului la ultima intrare, care e și cea mai mare. Pe acolo intru și intră cu mașinile diverse personalități din administrația locală, care păstoresc istoria într-un fel de nedescris. În timp ce făceam ochi mari la orice amănunt care să-mi indice drumul spre un ghid, am zărit un munte de om îmbrăcat tot în negru. Mi-am dat seama că-i portarul, așa că l-am abordat, sperând ca va avea el răspunsuri pentru toate întrebările mele. I-am povestit dorința mea, iar el m-a ascultat cu înțelepciunea părului alb, în timp ce mă privea pătrunzător cu ochii ca două mărgele albastre.

 • Aș vrea să vizitez interiorul cetății, cu cine aș putea vorbi?
 • Cu mine, dar nu se poate!
 • De ce?
 • E sărbătoare.

Și așa a început o aventură de două săptămâni. Ajunsesem la locul potrivit, dar la momentul nepotrivit. Urma Paștele pentru credincioșii catolici, așa că interiorul cetății (bastioanele) nu se putea vizita între 2 și 6 aprilie, după spusele paznicului. Sfătos și cu bune intenții, acesta mi-a sugerat totuși să vin joi (8 aprilie), miercuri (14 aprilie) sau marți (20 aprilie).

Mi-a mai spus că el se va ocupa de turul cetății. Nu există un ghid calificat pentru asta. Trebuie doar să ceară acordul și cheile administratorului (dacă este acolo), o oarecare doamna Tina. Asta înseamnă să ajungi până în ora 15, după cum a afirmat portarul: “Mai bine veniți până la ora 12, maxim unu, după doi-trei nu mai găsiți pe nimeni”. Program relaxat de bugetari boieri.

Plimbarea se anunță destul de scurtă, pentru că portarul e dispus să îți ofere un tur prin interiorului cetății, dacă promiți că nu te lungești. Mai exact, ai la dispoziție aproximativ 20-30 de minute, deși o vizită amănunțită durează în medie două ore. Și o veste bună: nu se percepe nicio taxă pentru a vizita interiorul cetății.

Abonatul Vodafone nu poate fi contactat

Informațiile acestea devin nule în momentul în care dai nas în nas cu alt portar. Părerile sunt împărțite. Am revenit în altă zi la cetate pentru turul mult dorit. Ce-i drept, era sâmbătă și nu mă așteptam să găsesc pe cineva. Așa a și fost. Pustiu. Nici urmă de portar. M-am ambiționat și am plecat în căutarea lui. Cu greu l-am găsit, noroc cu costumul negru. Era ca un pechinez iritat și expresia feței lui nu era prea prietenoasă (da, i-am putut vedea fața căci nu purta mască deși suntem în plină pandemie). Domnul era destul de ocupat, vorbea la telefon și eu am așteptat lângă el aproximativ douăzeci de minute sperând că nu-și va povesti chiar toată viața în conversația ce-o avea. Pentru că părea chitit să vorbească până i se termina bateria la mobil, l-am abordat.

 • Bună ziua! Aș vrea să vizitez cetatea.
 • Nu cu mine discutați asta, stați puțin.

Și numaidecât a chemat o doamnă micuță, subțirică și cu părul negru ca abanosul. Ea avea să-mi ofere câteva informații irelevante și care se bat cap în cap cu cele primite de la paznic cu o zi în urmă. Mai exact că se respectă programul. Însă am aflat numele administratorei, pardon prenumele: Tina sau Florentina și atât. Pe site-ul cetății administrator este însă un bărbat (n.r. există și un număr de telefon afișat în dreptul numelui, dar nu răspunde nimeni, pe motiv că abonatul nu poate fi contactat în orice zi ai suna). Tot această doamna micuță mi-a sugerat să mă întorc într-o zi de marți pentru turul cetății.

Aventura continua cu noi personaje

Nu am ascultat-o, așa că am revenit într-o zi de joi. Ghinion și de data aceasta. Într-adevăr, ca turist în Târgu-Mureș ar trebui să-ți faci programul în funcție de cel al bugetarilor care nu și-l respectă.

Așa cum mă obișnuisem, am plecat iar în căutarea portarului, știind deja că el deține toate secretele cetății. L-am găsit rapid și l-am abordat.

 • Bună ziua! Se poate vizita cetatea?
 • Nu! Nu cred!
 • De ce?
 • Nu știu să vă zic. Mergeți și întrebați la Muzeul de istorie, că am văzut mașina parcată acolo în față.

M-am gândit că e ziua mea norocoasă. Nu a fost. Am fost expediată în grabă.

Am pornit spre Muzeul de Istorie și Arheologie care aparține de Muzeul Județean Mureș. Am ajuns în dreptul ușii și am început să mă holbez la ușă. Chiar în momentul acela o doamnă a ieșit pe ușă. Părea foarte grăbită însă mi-am permis să o opresc să povestim.

 • Bună ziua! Se poate vizita muzeul?
 • Nu! (și dădea să plece)
 • Și nu se poate vizita nimic în cetate?
 • Nu!

I-am mulțumit frumos, iar doamna a plecat în grabă.

Turul cetății: Mit sau adevăr?

Am rămas destul de confuză în urma vizitelor mele la cetate. Se poate vizita sau nu Cetatea Medievală? Mă întrebam în mintea mea de turistă oarecare cum aș putea face să deslușesc misterul. Apoi mi-a venit brilianta idee de a suna la numerele afișate pe site-ul cetății. Unul din ele chiar a funcționat, deși nu mă așteptam. Mi-a răspuns o voce de femeie pe un ton surprins și puțin deranjat. S-a prezentat cu “Cetate, Târgu-Mureș”. I-am explicat cetății intenția mea, iar ea m-a redirecționat către altcineva, căci nu știa dacă se poate vizita sau nu cetatea. O nouă voce de femeie a răsunat din telefonul meu, de data asta, puțin mai agresivă, dar la fel de surprinsă de apel. Mi-am prezentat din nou intențiile și mi s-a zis că urmează să fiu contactată pentru a primi mai multe detalii.

Ziua s-a terminat surprinzător, pentru că, într-un final, am fost contactată de noul administrator, Florentina Vary (n.r. fost responsabil cu relații publice la muzeul condus odinioară de Zoltán Soós și membru în staff-ul de campanie electorală al actualului edil), cu care am programat un tur al cetății marțea viitoare, mai exact pe 20 aprilie, după prima tentativă din 2 aprilie. Așadar, turiștilor le sugerez să-și caute o cazare ieftină, că durează până când au șansa de a vizita Cetatea Medievală din Târgu-Mureș așa cum se cuvine, nu doar pe lângă ziduri.

Așa funcționează lucrurile într-un oraș în care primarul a tot bătut moneda că va dezvolta turismul. Momentan, domeniul se află în zona crepusculară la aproape jumătate de an de când a preluat mandatul. Oricum, nu mă dau bătută și peste un an voi încerca să cuceresc cetatea la pas, ca un turist oarecare.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button