PăreriPrim-plan

Trecutul și prezentul. De la România educată la cea sălbatică. Și invers.

Viitorul însă va fi mai dur, dacă nu sunt luate măsuri urgente.


Autodenunț. N-am fost un elev de nota 10. Nici nu mă interesa școala generală, ba chiar nici liceul. Rămân la clasele I-VIII, pentru că noul caz de agresiune dintr-o școală din Târgu Mureș m-a făcut să recunosc o prostie făcută pe când eram de-o seamă cu el. Cea mai mare pentru mine. Dar cum îi putem salva pe copii? Soluțiile văzute de mine sunt la final. Este de fapt revenirea la România educată, cea în care bunul simț era esențial pentru a rămâne în sistem, nu poveștile unui președinte.

Chiulul și ghiulul

Așa mediocru cum eram la școală, pentru că preferam să citesc în timpul orelor (majoritatea plictisitoare), n-am chiulit niciodată. Și nu eram singurul. Mai aveam un coleg la fel de cuminte: Narcis. La ultima oră din clasa a 8-a, amândoi am decis să o facem lată: ne-am ascuns la baie pentru a întârzia cinci minute. Și-am fost iertați de diriginte, după ce acesta ne-a zâmbit complice. S-a prins ce pișicheri am fost.

În cazul de față, un elev ca mine de odinioară i-a dat un pumn în față dirigintei. Mână pe care avea un ghiul/inel metalic, că doar nu putea cuprinde materia fără acest accesoriu. Și un picior în burtă i-a mai dat profesoarei, ca nu cumva să uite ce a strigat când era imobilizat de paznic: ”Ai să mori în chinuri! Du-te-n….”. Se înțelege că a citat din clasici. Probabil părinții care au sexe dferite, dar vocabularul n-are cum să fie sărăcit de un organ viril și tare de cap.

Viitorul înfricoșător

Subliniez pe foarte scurt istoria de la Colegiul Papiu. Un elev s-a luat la harță cu diriginta de fizică, i-a arătat semne obscene, a vorbit vulgar și și-a aprins o țigară. În clasă. La ore. Profesoara a sunat la poliție și la mama individului. Cei doi au mers la poliție, unde adolescentul a primit o amendă de 500 de lei. Când a revenit, a observat-o pe vinovată de sancțiunea lui: diriginta. Încurajat de mama lui care certa cadrul didactic că i-a scăzut nota la purtare, puțoiul a bătut-o pe dirigintă. Nu atât de tare încât să fie spitalizată. Și de aici a fost reținut 24 de ore, după o audiere maraton de opt ore

România sălbatică. Ce se întâmplă însă când va fi eliberat? Poate peste 24 de ore, dacă nu va fi arestat 30 de zile (lucru mai greu pentru că victima lui nu are nevoie de foarte multe zile de îngrijiri medicale). Așadar, ce va fi? Îi va bate pe toți profesorii? Cum va fi oprit? Aici e întrebarea la care Ministerul Educației ar trebui să răspundă. Între timp, în școlile din România au loc anual 10.000 de acte de violență. Doar cele sesizate, că altfel sunt cel puțin dublu ca număr. Fără o legislație mai dură, acești derbedei vor continua să-și bată și să-și violeze colegii, dar și pe profesori să-i căpăcească (momentan n-au fost înregistrate agresiuni sexuale asupra cadrelor didactice, dar nu mai durează mult, pentru ca umilința pedagogilor să fie maximă). Așa ca deliciu pentru colegii: să le arate ce șmecheri sunt. Apoi, peste o vreme, vor ajunge la putere. În politică. Acolo unde chiar greu îi mai poți opri să fie mârlani și violenți. Îi vedem la televizor de ani buni. Cred că e momentul să spunem AJUNGE! Ca societate civilă. Și să forțăm clasa politică să ia măsuri.

Soluții simple pentru schimbarea comportamentului elevilor

Simplu în etape. Prima măsură pe care trebuie să o ia Ministerul Educației este de bun simț și nu este comunistă. Uniformele. Sigur, fiecare școală și liceu își poate avea uniforma stabilită în acord și cu părinții. Astfel, se instalează egalitatea și se lasă deoparte fițele. Toți elevii sunt egali. Bine, cei de la școlile bune se vor putea lăuda cu echipamentul lor.

A doua măsură: fără accesorii. Doar uniforma nu ajută dacă elevii vin la școală ca la discotecă sau club. Așadar, la intrarea în școala generală sau în clasă sunt lăsate telefoanele mobile și bijuteriile. La ore se predă și se învață, nu e parada modei. La plecare sunt ridicate cele depozitate, dacă nu sunt situații speciale de sănătate sau violență, când elevul trebuie să plece mai repede.

A treia măsură. Exmatricularea. Societatea n-are nevoie de tâmpiți și bătăuși. Violența trebuie pedepsită exemplar prin exmatriculare cu posibilitatea de revenire la școală după un an. La prima abatere după revenire, elevul trebuie să fie exclus definitiv din sistem. Nu mai avem școli de corecție ca pe vremuri (sunt două de detenție pentru minorii infractori și două educative în toată țara). Cred că e momentul să le reînființăm pe regiuni, că doar ideea va băga groaza în loaze. Și poate așa vor deveni elevi, nu șmecheri în vacanță la ore.

Cred că așa elevii vor fi mai disciplinați, iar cadrele didactice se vor bucura de respectul copiilor, fără să le fie teamă să intre la ore, că poate vor lua bătaie. Și nu este mare filosofie să aplici trei reguli pentru a ne proteja viitorul.


Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button