back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,86
GBP
5,93
-2.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,86
GBP
5,93
-2.4 C
Târgu Mureș
spot_img
PăreriTrecutul și prezentul. De la România educată la cea sălbatică. Și invers.

Trecutul și prezentul. De la România educată la cea sălbatică. Și invers.

Data:

Autodenunț. N-am fost un elev de nota 10. Nici nu mă interesa școala generală, ba chiar nici liceul. Rămân la clasele I-VIII, pentru că noul caz de agresiune dintr-o școală din Târgu Mureș m-a făcut să recunosc o prostie făcută pe când eram de-o seamă cu el. Cea mai mare pentru mine. Dar cum îi putem salva pe copii? Soluțiile văzute de mine sunt la final. Este de fapt revenirea la România educată, cea în care bunul simț era esențial pentru a rămâne în sistem, nu poveștile unui președinte.

Chiulul și ghiulul

Așa mediocru cum eram la școală, pentru că preferam să citesc în timpul orelor (majoritatea plictisitoare), n-am chiulit niciodată. Și nu eram singurul. Mai aveam un coleg la fel de cuminte: Narcis. La ultima oră din clasa a 8-a, amândoi am decis să o facem lată: ne-am ascuns la baie pentru a întârzia cinci minute. Și-am fost iertați de diriginte, după ce acesta ne-a zâmbit complice. S-a prins ce pișicheri am fost.

În cazul de față, un elev ca mine de odinioară i-a dat un pumn în față dirigintei. Mână pe care avea un ghiul/inel metalic, că doar nu putea cuprinde materia fără acest accesoriu. Și un picior în burtă i-a mai dat profesoarei, ca nu cumva să uite ce a strigat când era imobilizat de paznic: ”Ai să mori în chinuri! Du-te-n….”. Se înțelege că a citat din clasici. Probabil părinții care au sexe dferite, dar vocabularul n-are cum să fie sărăcit de un organ viril și tare de cap.

Viitorul înfricoșător

Subliniez pe foarte scurt istoria de la Colegiul Papiu. Un elev s-a luat la harță cu diriginta de fizică, i-a arătat semne obscene, a vorbit vulgar și și-a aprins o țigară. În clasă. La ore. Profesoara a sunat la poliție și la mama individului. Cei doi au mers la poliție, unde adolescentul a primit o amendă de 500 de lei. Când a revenit, a observat-o pe vinovată de sancțiunea lui: diriginta. Încurajat de mama lui care certa cadrul didactic că i-a scăzut nota la purtare, puțoiul a bătut-o pe dirigintă. Nu atât de tare încât să fie spitalizată. Și de aici a fost reținut 24 de ore, după o audiere maraton de opt ore

România sălbatică. Ce se întâmplă însă când va fi eliberat? Poate peste 24 de ore, dacă nu va fi arestat 30 de zile (lucru mai greu pentru că victima lui nu are nevoie de foarte multe zile de îngrijiri medicale). Așadar, ce va fi? Îi va bate pe toți profesorii? Cum va fi oprit? Aici e întrebarea la care Ministerul Educației ar trebui să răspundă. Între timp, în școlile din România au loc anual 10.000 de acte de violență. Doar cele sesizate, că altfel sunt cel puțin dublu ca număr. Fără o legislație mai dură, acești derbedei vor continua să-și bată și să-și violeze colegii, dar și pe profesori să-i căpăcească (momentan n-au fost înregistrate agresiuni sexuale asupra cadrelor didactice, dar nu mai durează mult, pentru ca umilința pedagogilor să fie maximă). Așa ca deliciu pentru colegii: să le arate ce șmecheri sunt. Apoi, peste o vreme, vor ajunge la putere. În politică. Acolo unde chiar greu îi mai poți opri să fie mârlani și violenți. Îi vedem la televizor de ani buni. Cred că e momentul să spunem AJUNGE! Ca societate civilă. Și să forțăm clasa politică să ia măsuri.

Soluții simple pentru schimbarea comportamentului elevilor

Simplu în etape. Prima măsură pe care trebuie să o ia Ministerul Educației este de bun simț și nu este comunistă. Uniformele. Sigur, fiecare școală și liceu își poate avea uniforma stabilită în acord și cu părinții. Astfel, se instalează egalitatea și se lasă deoparte fițele. Toți elevii sunt egali. Bine, cei de la școlile bune se vor putea lăuda cu echipamentul lor.

A doua măsură: fără accesorii. Doar uniforma nu ajută dacă elevii vin la școală ca la discotecă sau club. Așadar, la intrarea în școala generală sau în clasă sunt lăsate telefoanele mobile și bijuteriile. La ore se predă și se învață, nu e parada modei. La plecare sunt ridicate cele depozitate, dacă nu sunt situații speciale de sănătate sau violență, când elevul trebuie să plece mai repede.

A treia măsură. Exmatricularea. Societatea n-are nevoie de tâmpiți și bătăuși. Violența trebuie pedepsită exemplar prin exmatriculare cu posibilitatea de revenire la școală după un an. La prima abatere după revenire, elevul trebuie să fie exclus definitiv din sistem. Nu mai avem școli de corecție ca pe vremuri (sunt două de detenție pentru minorii infractori și două educative în toată țara). Cred că e momentul să le reînființăm pe regiuni, că doar ideea va băga groaza în loaze. Și poate așa vor deveni elevi, nu șmecheri în vacanță la ore.

Cred că așa elevii vor fi mai disciplinați, iar cadrele didactice se vor bucura de respectul copiilor, fără să le fie teamă să intre la ore, că poate vor lua bătaie. Și nu este mare filosofie să aplici trei reguli pentru a ne proteja viitorul.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri.Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv.Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Încă un milionar scăpat de justiție

700 de milioane de euro n-am face cei mai...

De ce protesteză polițiștii? O emisiune care lămurește

Diseară, de la 20.10, revin pe micul ecran cu...

Condiții inumane pentru copiii cu dizabilități

Astăzi, o anchetă inopinată a CRJ în județul Mureș...

Sindicatul polițiștilor atacă măsurile guvernului prin două acțiuni

La fel ca omologii din toate județele, Europol Mureș...