În campania electorală din 2020, Soós Zoltán a promis că va fi primarul tuturor din Târgu Mureș: români, maghiari, romi și sași. La circa două luni, a spus după sărbătorile de Crăciun cum îi va trimite pe români la colțul albastru, dacă nu le-a plăcut cum a organizat evenimentul. Atunci, Soós s-a scuzat, că a avut o exprimare nefericită. Exprimările de acest gen nu s-au oprit, iar aproape orice intervenție liberă arată că la 48 de ani primarul nu a învățat limba română, spre deosebire de mulți localnici maghiari, care n-au condus Muzeul Județean Mureș. Post în care a fost impus de UDMR. I-ar fi fost și greu să aprofundeze limba națională, pentru că mai toate drumurile sale profesionale au fost legate de Budapesta. Capitală a Ungariei în care s-a dus des și ca edil, pe banii contribuabililor, fără ca locuitorii să observe vreun avantaj. Și fără să dea socoteală cuiva, după ce inițial deplasarea a fost făcută prin Consiliul Local, for pe care l-a sărit când i s-a cerut raportul pe perioada decontată.
Un bust comandat de fanii unui fost premier ungur
Povestea pe scurt. La începutul lui iunie, primarul a inițiat propunerea amplasării bustului lui Iancu de Hunedoara (n.r. în Hotărârea Consiliului Local nu este pomenit Ioan și nici Iohannes de Hunyad) la Cetatea Medievală. Bustul urma să fie donat de Cercul de Profesori Batthyány. Nicăieri în proiect și nici în hotărâre nu se vorbește de Iohannes. Conform descrierii, nu se înțelege dacă profesorii l-au găsit în magazie sau l-au comandat în avans pentru a fi amplasat. A primit însă avizele de legalitate, iar în fruntea semnăturilor stă Florentina Vary, o fostă subalternă a primarului, pe când era director la muzeu, doamnă care acum conduce tot ce se întâmplă la cetatea medievală. I-a făcut campanie șefului, iar răsplata este funcția de director la cetate (S.P.U.M). Și acum aflăm că este de acord cu Iancu de Hunedoara, ca peste scurt timp să ne trezim cu Iohannes de Hunyad. Puteți vedea reacția primarului Soós în contradicție cu AUR în acest articol.
Ilegalitatea din circul amplasării bustului în cetatea medievală
Eu nu voi aștepta decizia Prefecturii Mureș privind legalitate amplasării bustului, ci voi spune clar ce cred: că a fost ilegală inscripționarea. Pe ce mă bazez? Pe HCL din 14 iunie, unde scrie clar în propunere și-n hotărâre că este vorba de bustul lui Iancu de Hunedoara. Asta a fost aprobarea, iar înainte și după festivitate am văzut că scrie Iohannes de Hunyad. În intervențiile sale, primarul vorbește de Ioan de Hunedoara, la fel și-n comunicatul de presă. Nicăieri (n.r. oficial nu există nimic despre inscripționare, dar e logic să fie Iancu de Hunedoara, dacă așa sunt primite toate avizele pe proiecte și referate) nu se vorbește despre ce va scrie pe monument. Pe această mică scăpare s-a bazat administrația Soós. O administrație preocupată de plăcuțe bilingve, de redenumirea unor străzi după personaje maghiare, de inscripționarea mașinilor poliției locale la fel bilingv, de amplasarea de monumente cu aceeași temă, de festivaluri exclusiv în limba maternă a edilului șamd.
Pornite de la nivel înalt, tocmai de la Viktor Orban, provocările etnice sunt preluate de oficiali români de etnie maghiară, care sfidează populația majoritară, parcă forțând un conflict inutil, dar periculos. Tocmai de aceea discuțiile de coaliția de guvernare trebuie să fie clare, iar aplicarea legii să fie la virgulă. Astfel, privesc cum aceste fapte tot ridică tensiuni în cele trei județe unde administrația maghiară conduce detașat. Nu cred că România are nevoie de așa ceva pe lângă războaiele ce au început din februarie și s-au întețit în aceste zile cu Iran-Afganistan, Serbia-Kosovo. Așadar, domnule Soós, încercați să vă țineți de cuvânt legat de promisiunea că veți fi primarul tuturor, nu doar al maghiarilor. De restul obiectivelor văd că nu sunteți pasionat, dar e de înțeles că a fost o gargară electorală, așa cum a fost minciuna că ați fi candidat independent, când de fapt erați membru UMDR.
Cine a fost Batthyány și o scurtă istorie a lui Iancu de Hunedoara
La final, fac o scurtă oprire în istorie, că tot îi place edilului. Contele Lajos Batthyány de Németújvár a fost premierul Ungariei, care s-a implicat în revoluția de la 1848, apoi a fost împușcat în cap tot de maghiari, pe motiv că l-a supărat pe împăratul imperiului. Inițial, fostul șef al guvernului de la Budapesta a fost condamnat la moarte prin spânzurare, dar el a reușit să-și facă buba la gât c-un cuțit adus de soție în închisoare, pe modelul Adrian Năstase. Nu i-a reușit, iar conaționalii săi au decis o metodă eficientă. Conștienți că au greșit când l-au împușcat, de mulți ani maghiarii i-au făcut statui, alte monumente, i-au dat nume de străzi și de piață, chiar unde a fost executat Batthyány. Desigur, doar întâmplarea a făcut ca edilul etnic maghiar să primească o donație de la cei care-i sunt fani fostului premier.
Un cititor fan al istoriei, Ioan Popescu, ne-a lăsat un rezumat despre personajul istoric care a strânit acum controverse: ”Ioan de Hunedoara (latină Ioannes Corvinus, maghiară Hunyadi János, sârbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi, germană Johann Hunyadi) cunoscut și ca Iancu de Hunedoara (alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin, n. ca. 1407 – d. 11 august 1456), părinți cneazul Voicu și Elisabeta de Margina.
In primul rand Primarul vorbeste perfect romana.In al doilea rand si politicienii romani se deplaseaza de nenumarate ori in Republica Moldova pe bani publici,nemaivorbind de alte deplasari tot pe bani publici fara nicio explicatie la insistentele presei.Statuia este un cadou ca si statuia lui Mihai Viteazu sau al poetului Vieru.Numele de pe statuie este numele folosit pe toate documentele istorice de epoca.Daca unii nu pot descifra probabil se va inscriptiona si pe limba lor ca sa inteleaga.Prefectura fiind reprezentantul statului in teritoriu probabil va cere modificarea numelui pe statuie cea ce ar fi foarte jenant fiind vorba despre un dar primit..Folosirea limbii maghiare este garantat de legile statului roman si nicidecum preocuparea primarului de a sfida etnia romana.Inscriptionarile bilingve,demersurile unor modificari pe statuie primita in dar, folosirea limbii materne in administratie,si educatie si recreare (festivaluri,manifestatii culturale )folosirea insemnelor etnice(steaguri si steme) nu sunt provocari ci normalitati si drepturi garantate de legile statului roman.Denumirea de Olah,Valah in Transilvania evului mediu era numele dat acelora care nu erau stabiliti constant intro localitate ci mai degrabira erau veniti de undeva.Istoria fiecarei natii este bazata pe fapte reale petrecute in timp si determinate de situatiile existente in aceea epoca.Faptul ca istoricii contemporani interpreteaza istoria conform cerintelor politicii de stat nu este un lucru bun deoarece deturneaza faptele petrecute in realitate si naste conflicte inutile.
Lungimea acestui articol arata ca sunteti doar niste frustrati.
Doar am explicat pe larg. Altfel puteam scrie o știre legat de încălcarea HCL. 🙂 Aștept comunicarea către prefectură, apoi decizia de a inscripționa corect.