Doi ani a muncit Comitetul pentru Inteligență Artificială (CAI) pentru a redacta tratatul celor 46 de state membre ale Consiliului Europei, Uniunea Europeană și 11 state non-membre (Argentina, Australia, Canada, Costa Rica, Sfântul Scaun, Israel, Japonia, Mexic, Peru, Statele Unite ale Americii și Uruguay), precum și reprezentanți ai sectorului privat, societății civile și mediului academic, care au participat în calitate de observatori. În acest timp, OpenAI a concediat echipa care se ocupa de riscurile pe termen lung ale inteligenței artificiale. Poate prin tratatul din toamnă aceste lucruri vor fi evitate.
„Convenția-cadru privind Inteligența Artificială este un tratat global, primul de acest fel, care va asigura respectarea drepturilor oamenilor de către inteligența artificială. Este un răspuns la necesitatea unui standard juridic internațional susținut de state de pe diferite continente care împărtășesc aceleași valori pentru a valorifica beneficiile inteligenței artificiale, mitigând în același timp riscurile. Cu acest nou tratat, ne propunem să asigurăm o utilizare responsabilă a IA care respectă drepturile omului, statul de drept și democrația”, a spus secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović.
Tratatul are un caracter juridic obligatoriu, destinat asigurării respectării drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor legale democratice în utilizarea sistemelor de inteligență artificială. Documentul va fi semnat pe 5 septembrie în Lituania.