Prim-planVești

AUDIO. Primarul Soós: Iancu de Hunedoara nu există!

În conferință de presă de astăzi, Ceasul Cetății l-a întrebat pe primarul Soós Zoltán de ce în toate documentele publice apare ca proiect amplasarea bustului Iancu de Hunedoara în cetatea medievală din Târgu Mureș și pe monument este trecut Iohannes de Hunyad. Pe scurt, răspunsul poate fi sintetizat așa: ”ca istoric, vă zic că Iancu de Hunedoara nu există, așa cum m-au învățat profesorii mei. Este o inveție a anilor 30. Iancu este numele sârbesc al lui Ioan de Hunedoara. În toate documentele ce au putut fi descifrate este Iohannes de Hunyad. Acesta era numele domnului. Nu cred că inscripția atentează la valorile naționale și nu este niciun conflict. Vom pune pe lângă statuie explicații în limbaj trilingv până la sfârșitul lui august”.

Explicațiile primarului vor putea fi ascultate audio în curând, unde explică de ce un anumit document nu se află pe site-ul primăriei. Mai exact solicitarea de aviz de la Ministerul Culturii, care a fost ascunsă consilierilor locali atunci când li s-a cerut să voteze amplasarea. Ei vor afla abia acum că au votat pentru Iancu de Hunedoara, dar în spate pentru inscripționare se afla Ioannes de Hunyad.

Înregistrarea replicii primarului Soos

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

  1. In toate documentele descifrate din aceea epoca numele lui era Iohannes.Tatal sau Vajk era cuman.Ar fi bine de stiut numele de Voicu,Iancu,Ioan cand si pe ce documente de epoca au aparut sau daca sunt doar traduceri in limba romana.De altfel marii patrioti care contesta numele inscriptionat pe statuie au tacut cand statuia lui Mathias Rex din Cluj a fost batjocorita si vandalizata de mai multe ori in epoca funariota dar si dupa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button