back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,99
USD
4,58
GBP
5,80
22.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,99
USD
4,58
GBP
5,80
22.8 C
Târgu Mureș
VeștiLa mulți ani, Târgu Mureș!

La mulți ani, Târgu Mureș!

Data:

”Se împlinesc 408 ani de când orașul în care trăiesc de trei generații se numește Târgu Mureș / Marosvásárhely. În 29 aprilie 1616, localitatea a primit această denumire și rangul de oraș liber regesc (szabad királyi város/libera regiae civitas), grație lui Gábor Bethlen, Principele de atunci al Transilvaniei. La acea dată orașul se numea Târgu Secuiesc/Székelyvásárhely. Acest privilegiu îi permitea urbei să dețină armată proprie, de 30-35 de oșteni, cetățenilor dreptul de a avea propria instanță de judecată, independentă de autoritatea scaunului Mureș”, a scris Radu Bălaș, candidatul POL la Primăria Târgu Mureș, ca un adevărat istoric.
”Rangul de oraș liber regesc a fost decisiv pentru dezvoltarea ulterioară a așezării, care, în anul 1616, număra doar 2500 de locuitori. Noul statut a impus Târgu Mureș-ul ca unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei, aducând cetățenilor bunăstare și demnitate, notorietate și glorie. Localitatea a avut mai multe denumiri: Mureș-Oșorhei, Oșorheiu, Târgul Mureșului (română), Székelyvásárhely, Vásárhely, Újszékelyvásár, Újvásár (maghiară), Neumarkt, Neumarkt am Mieresch (germană), Asserculis, Novum Forum Siculorum (latină)”, a încheiat acesta.
În paralel cu descrierea celor 408 ani, edilul Zoltan Soos a fost la monumentul lui Gábor Bethlen, unde a depus o coroană, apoi a asistat împreună cu staff-ul UDMR la dansurile Ansamblului Mureșul. Acesta a fost unicul semn că nu a uitat de semnificația zilei de 29 pentru Târgu Mureș. Totodată au mai fost două evenimente: Ziua Veteranilor (unde primarul nu a fost reprezentat și nici prezent, cu toate că este obligatoriu, potrivit legii) și Ziua Internațională a dansului. Aici însă a fost pe scenă cu staff-ul UDMR, unde a făcut baie de mulțime. Mulțimea venită la spectacolul dansatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

VIDEO. Vântu: Târgu Mureș seamănă cu rasa Puli

Într-o emisiune de la M9 tv, Cristian Vântu, candidatul...

Emisiune M9 tv despre prestația candidaților

Prima săptămână s-a dus, iar acum este momentul să...

VIDEO. Peste 300.000 de credincioși la Șumuleu Ciuc

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attlia, a afirmat că...

Cine e pe primul loc pe buletinul de vot

Vineri dimineață au fost extrase numele candidaților la Primăria...