back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,96
USD
4,48
GBP
5,88
15.9 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,96
USD
4,48
GBP
5,88
15.9 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planCum UMFST a folosit ilegal numele lui George Emil Palade (3)

Cum UMFST a folosit ilegal numele lui George Emil Palade (3)

Data:

În primele două episoade, Ceasul Cetății a arătat cum UMFST Târgu Mureș a folosit ilegal numele lui George Emil Palade. Rectorul Leonard Azamfirei ne-a replicat că nu este așa, iar aseară ne-a transmis Hotărârea de Guvern prin care s-a modificat numele. Una reala, dar care nu cuprinde perioada de jumătate de an, în care savantul a fost pe toate diplomele și documentele oficiale ale instituției. Noi nu am găsit-o pentru că fusese abrogată, iar pe site-ul UMFST încă e trecută (ca în captură) o altă HG. Așadar, din 15 ianuarie până la 1 octombrie, universitatea a folosit fără drept un nume. Ba chiar l-a pus pe frontispiciu fără acordul urmașilor. Pentru a vedea din nou cum a fost posibil, redam documentele în ordine.

Cronologia documentelor oficiale 

15 ian 2019 – Senatul UMFST Târgu Mureș hotaraste introducerea numelui marelui savant, premiat cu Nobel, in denumirea universitatii, fara a avea acceptul formal scris din partea familiei/urmasilor.

21 ian 2019 – Se inregistreaza acceptul scris, dar acesta ar fi trebuit sa fie anterior hotararii Senatului pentru a putea fi dezbatut (conform regulamentului de functionare al Senatului, documentele care urmeaza a fi discutate trebuie transmise membrilor Senatului cu o saptamana inaintea sedintei).

23 mai 2019 – Ministerul Educatiei aproba si transmite pentru publicare in M.O. o hotarare privind nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor universitare (pe scurt numarul de locuri bugetate pentru anul universitar 2019/2020), in care in capul de tabel MEN foloseste denumirea universitatii cu insertia numelui GEP (George Emil Palade). Aceasta denumire nu era legala, deoarece pentru orice modificare (chiar si numai pentru adaugarea sau scoaterea unor ghilimele in denumirea oficiala) conform reglementarilor din Legea educatiei si cele de functionare a Ministerului educatiei, este nevoie de HG, publicata in Monitorul Oficial. Astfel, numele oficial al unei universitati poate fi folosit doar dupa aprobarea si publicarea unei hotarari de guvern care sa vizeze Organizarea și funcționarea MEN, minister in care universitatile sunt entitati componente.

17 sept 2019 – se publica hotararea de guvern HG 707 ce contine modificarea denumirii oficiale a UMFST Târgu Mureș prin insertia numelui cu tot cu ghilimele „George Emil Palade”.

20 ian 2020 – se publica HG 24 dedicata organizarii si functionarii Ministerului Educatiei si Cercetarii (care si aceasta a fost abrogata in 1 aprilie 2021 prin HG 369 – fara nicio „pacaleala”).

12 febr 2020 – Prin Directia Generala de Invatamant Superior, MEN transmite un raspuns OFICIAL ca numele „George Emil Palade” a fost introdus in Anexa 2  in capul de tabel, la denumirea universitatii pozitia 42, cu ocazia publicarii HG 326/23.05.2019, ceea ce nu se justifica oficial pentru ca legalizarea denumirii unei universitati se face expres printr-o hotarare de guvern privind organizarea si functionarea ministerului educatiei.

Vorbim până la umră de erori procedurale si ilegalitati propagate, încurcaturi datorate „malaxorului” decizional al structurilor de conducere, in special al senatului universitar si al conducerii executive – rectorul universitatii.

Încurcăturile UMFST

Modificarea denumirii universitatii prin hotarare a Senatului UMFST Târgu Mureș s-a facut fara documentele justificative corespunzatoare, care ar fi trebuit transmise inca din 8 ian 2019 pentru sedinta din 15 ian 2019 (n.r. acceptul formal scris al familie/urmasilor lui George Emil Palade nu exista inca, acesta fiind inregistrat doar in 21 ian 2019).

Mai mult, pe site-ul UMFST nu a fost publicată HG 707, din 17.09.2019, iar in continuare pagina principala a UMFST prezinta HG 735 din 13 sept 2018 ca fiind reglementarea oficiala a schimbarii denumirii universitatii .

Nereguli la nivelul Ministerului Educației

Publicarea la 23 mai 2019 a HG 326 privind aprobarea numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati pentru programele de studii din cadrul universitatii , dar in capul de tabel al Anexei 2, deja se mentioneaza la pozitia 42 denumirea cu numele inclus „George Emil Palade”, desi aceasta denumire nu era inca oficializata prin publicare in monitorul oficial.

Pentru a apăra o neregulă, ministerul a transmis un răspuns oficial in 12 febr 2020 din partea Directiei Generale Invatamant Superior, care arată că habar nu avea când și cum s-a făcut schimbarea denumirii. Reprezentanții MEN credeau (nu știm dacă s-au dezmeticit încă) cu tărie că HG 326/23.05.2019 este cea care a schimbat denumirea unității. Lucru care s-a petrecut abia la final de septembrie.

Concluzia

Prin cele trei articole, Ceasul Cetății a demonstrat din nou că la UMFST nu contează regulile și legile, că e stat în stat și are susținerea Ministerului Educației, indiferent câte prostii ar face.

 

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri.Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv.Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...