Opto-vTrap se numește dispozitivul dezvoltat de o echipă de cercetători sud-coreeni prin care poate fi controlată mintea. Cercetătorii au dat asigurări că procesul este complet reversibil și că a fost testat cu succes pe șoareci de laborator.
Semnalele sunt transmise între neuroni și alte celule din creier prin mesageri electrici și chimici, mecanismul fiind controlat prin eliberarea unor neurotransmițători care ajută comunicarea intercelulară. Cercetătorii sud-coreeni afirmă că tehnica pe care au dezvoltat-o le permite să manipuleze eliberarea neurotransmițătorilor, controlând astfel atât emoțiile cât și comportamentul șoarecilor pe care a fost testat.
Conduși de Justin Lee, directorul Centrului pentru Cogniție și Socialitate din cadrul Institutului de Știință Fundamentală și profesorul Heo Won Do de la Institutul de Știință și Tehnologie Avansată, oamenii de știință din Coreea de Sud au dezvoltat Opto-vTrap, pe care îl descriu drept „un sistem reversibil de inhibiții pe bază de lumină care poate bloca temporar eliberarea de vezicule de către celulele cerebrale”.
Publicat în revista Neuron, dispozitivul este alcătuit dintr-o singură sursă care emite lumină albastră la diferite lungimi de undă. Această lumină permite echipei de cercetători să pornească și să oprească eliberarea neurotransmițătorilor respectivi, la fel ca întrerupătorul unui bec, efectul fiind manipularea emoțiilor și comportamentului la nivel chimic.
Pentru a nu stârni panică, având în vedere situația pandemică în care ne aflăm și n conspirații,
cercetătorii susțin că tehnica descoperită va putea avea un impact pozitiv în mai multe domenii de cercetare științifică.