Două comunicate care au fost lansate în același timp legate de un eveniment cultural, în care bustul lui Iancu de Hunedoara a fost inaugurat la Cetatea Medievală din Târgu Mureș. În primul, municipalitatea vorbește despre personalitățile maghiare prezente (un fost ministru al Ungariei, șeful CJ Mureș, printre cei prezenți), iar în al doilea partidul AUR Mureș povestește cum a depus o coroană tricoloră la baza monumentului (vezi și protestul legat de numele inscripționat). Coroană care a fost mutată lateral de sunetistul primăriei, să nu-i tulbure pe invitații majoritari maghiari, care au beneficiat de serviciul de pază al unei firme locale.
Comunicatul Primăriei Târgu Mureș
”Sâmbătă, 30 iulie 2022, a avut loc festivitatea de inaugurare a statuii lui Iancu de Hunedoara. În cadrul evenimentului festiv, au participat reprezentanți ai autorităților locale, oameni de cultură, reprezentanți ai cultelor religioase dar și invitați din străinătate. Manifestarea s-a bucurat de prezența profesorului Martonyi János, fost ministru al Afacerilor de Externe al Ungariei.
”Ioan de Hunedoara este personajul istoric favorit al tuturor istoricilor, atât români cât și maghiari. Aproape că nu există carte de istorie despre Evul Mediu în care să nu se dedice cel puțin câteva pagini generalului și guvernatorului. A devenit o legendă în timpul vieții sale și un erou preferat al scriitorilor de balade”, a declarat primarul Sóos Zoltán, în cadrul evenimentului.
Monumentul, realizat de sculptorul Bocskay Vince, a fost donat Municipiului Târgu Mureș de către Cercul de Profesori Batthyány, amplasamentul ales pentru acesta fiind incinta Cetății Medievale Târgu Mureș. ”Ioan de Hunedoara își are locul său în panteonul națiunii române și al celei maghiare, precum și în panteonul european al eroilor luptelor anti-otomane. Nu întâmplător s-a născut frumoasa tradiție a clopotelor care bat la miezul zilei reamintindu-ne în fiecare zi de victoria sa. De fiecare dată când trecem pe lângă această statuie în Cetate, să ne aducem aminte că dacă noi, maghiarii și românii, am reușit atât de bine să ne unim forțele în timpul războiului, atunci nu există niciun motiv pentru care să nu lucrăm împreună pe timp de pace – de exemplu, pentru succesul Târgu Mureșului”, a conchis primarul Sóos Zoltán.
În cadrul evenimentului festiv, invitații și publicul prezent s-au bucurat de acordurile Ansamblului Codex, care au interpretat muzică cultă europeană din secolele XV-XIX cu ajutorul instrumentelor de epocă”.
Comunicatul AUR: unii îl vor în orice limba, dar nu în română
Înainte de eveniment, tot filiala AUR din Mureș a subliniat: ”În toată România este IANCU DE HUNEDOARA, la Târgu Mureș este „Iohannes de Hunyad”. Limba română călcată în picioare din nou la Târgu Mureș, unde primarul Soos Zoltan amplasează statui pe bandă rulantă, desigur fără a afișa numele în limba română! Câți vorbitori de limbă latină mai avem în Târgu Mureș nu știm, dar știm sigur că de la „Iohannes de Hunyad” la „Janos Hunyadi” mai este doar un pas. Același Iancu pus la Belgrad de aceeași asociație din Budapesta are numele în limba sârbă, la Târgu Mureș din păcate limba română nu are voie să apară!